U trendu

Potpisan sporazum kraljevačke opozicije o saradnji na predstojećim lokalnim izborima

Opozicione stranke u Kraljevu potpisale su sporazum o saradnji na predstojećim lokalnim izborima, kojim se predviđa zajednička saradnja u kontroli izbora i dogovor da niko od potpisnika sporazuma, ni pre narednih izbora niti posle njih, ne sarađuje sa vladajućom strankom.

Predstavnici devet stranaka, udruženja i grupa građana u Kraljevu potpisali su Sporazum o saradnji o „nenapadanju“.

Potpisnici Sporazuma koji je potpisan „simbolično“ u 11.55, su gradski odbori Narodne stranke, Stranke slobode i pravde (SSP), Demokratske stranke (DS), Pokreta za preokret, Pokreta za decentralizaciju i prava manjina, Pokreta Dveri, Grupe građana Starosedeoci – Kraljevo, stranke Novo lice Srbije i Zdrave Srbije u Kraljevu.

Osim nenapadanja, dogovor podrazumeva i zajedničku saradnju u kontroli izbora i dogovor da niko od onih koji su taj sporazum potpisali neće sarađivati sa vladajućom strankom – ni pre izbora, niti posle.

Na ovaj način, veći deo kraljevačke opozicije praktično je ozvaničio i početak kampanje za moguće lokalne izbore.

U dokumentu, predstavnici devet stranaka, udruženja i grupa građana istakli su da od 2012. godine nije bilo slobodnih i fer izbora što ih je navelo da potpisivanjem ovog sporazuma, a građanima daju obećanje da će u narednoj predizbornoj kampanji nastupati – jedinstveno.

Predsednica Gradskog odbora Narodne stranke Katarina Jović rekla je da nije u pitanju koalicija, već sporazum o zajedničkom delovanju po određenim tačkama.

„Jedna od glavnih tačaka i je kontrola izbornog procesa jer ćemo na taj način odbraniti volju građana. Druga tačka je da potpisnice sporazuma, nakon izbora, neće ući u koaliciju sa vladajućim režimom“, rekla je ona.

Predsednik Grupe građana Starosedeoci Kraljeva Ivan Matović kazao je da su devet pokreta i stranaka u tom gradu ovim činom dali primer svim opozicionih strankama u Srbiji.

„Ovo je primer kako možemo da se dogovorimo oko minimuma zajedničkih ciljeva. Ne moramo da se složimo oko neke visoke politike, ali možemo da se složimo da zajednički obezbedimo da neki od narednih izbora ne budu pokradeni i da obećamo da posle izbora nećemo ići u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, koja nam je svima najveći protivnik“, naveo je on.

Pozvao je i sve ostale da im se priključe i da se slični sporazumi potpišu u svim gradovima.

Predsednik Gradskog odbora Zdrave Srbije Miroljub Baković ocenio je da je aktuelna vlast najgora u „novijoj političkoj istoriji Kraljeva“.

„Njih zanima samo kako da što više državnog ili narodnog novca građana prebace u privatne džepove, a protiv tog zla mi moramo i možemo da se borimo samo ujedinjeni kako bismo postigli što bolje rezultate na narednim izborima“, ocenio je.

Potpisinici sporazuma najavili su da njihova saradnja neće ostati samo na zvaničnom „parafiranju“, već da će građani ubrzo moći da ih vide okupljene na zajedničkim nastupima i akcijama, bez obzira na sve ideološki razlike, jer smatraju da će samo tako moći da budu primer opozicionim strankama u celoj zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.