U trendu

Potpredsednik NS: Izlazak na referendum bio bi poguban

Potpredsednik Narodne stranke (NS) Miroslav Aleksić izjavio je danas da bi izlazak opozicije na referendum o promenama Ustava Srbije u postojećim okolnostima bio poguban, i da bi trebalo zahtevati njegovo odlaganje za posle izbora, a ukoliko vlast to ne prihvati, pozvati gradjane u bojkot.

„Argument zagovornika izlaska na referendum iz redova opozicije shvatam kao poziv ‘da slavno izginemo'“, naveo je Aleksić u autorskom tekstu objavljenom na portalu Nova.rs.

Aleksić je istakao da na dva meseca do izbora, koji su daleko važniji od referenduma jer se na njima suštinski može promeniti stanje u Srbiji, pa i u pravosudju, opozicija neće imati snage da u oba procesa pruži maksimum.

„Pored toga, ozbiljna razlika u rezultatu referenduma, zakazanog za 16. januar 2022. godine, može demotivisati opozicione birače da su promene na izborima moguće, što je i ključni razlog zbog kojeg je izabran baš taj termin za referendum“, dodao je Aleksić.

Kako je saopštila NS, Aleksić je ocenio da „referendum neće doneti nikakve suštinske promene“, jer će pravosudje ostati pod kontrolom vlasti i posle referenduma, baš kao što je i danas.

„Akt o promeni Ustava Srbije je usvojila nelegitimna skupština, bez opozicije u parlamentu i bez rasprave o ustavnim promenama“, naveo je Aleksić.

Dodao je da će vlast kroz mašineriju sigurnih glasova izvesti svoju „vojsku“ na glasanje, dok prosečni opozicioni glasači uglavnom nisu zainteresovani niti motivisani za izlazak na referendum.

„Kontrole na glasačkim mestima suštinski neće biti, jer stranke koje sa režimom pregovaraju o izborima imaju pravo na 20 odsto čuvara kutija. Problem je i što oni neće moći da pokriju više od polovine ukupnog broja biračkih mesta, pa će ‘majstori’ za kradju lako i neometano ubaciti onoliko glasova koliko im bude potrebno“, naveo je Aleksić.

„Opozicija koja je pokušala da Aleksandru Vučiću pruži legitimitet na prošlim izborima je najveći zagovornik izlaska na referendum. Da li je to slučajno“, upitao je Aleksić.

On je naveo da bi izlazak na referendum „bojkot opozicije“, koja je suštinski prava opozicija, trajno pomogao „betoniranju partijskog pravosudja“ davanjem legitimiteta procesu u kojem ne postoje šanse da se izglasa „ne“, pre svega zbog kradje, jer referendum u ovim okolnostima ne daje gradjanima dovoljnu motivaciju da se bore protiv kradje.

„To će nas sprečiti da koristimo argument nelegitimnog referenduma u budućnosti, kada bude postojao društveni dijalog i mogućnost raspisivanja novog referenduma kojim bi pravosudje suštinski postalo nezavisno i treća grana vlasti“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da će NS odluku o učestvovanju na referendumu doneti 26. decembra na skupštini stranke, i da će kao potpredsednik stranke poštovati tu odluku većine, kakva god bila.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.