U trendu

Poverenik: Sednica Odbora za pravosudje pravni galimatijas

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da se danas na skupštinskom Odboru za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samupravo birao član Odobra Agencije za borbu protiv korupcije po „politikantskoj kombinatorici koja sa zakonima i pravom nema nikave veze“.

Odobor za pravosudje, državnu upravu i lokalnu samoupravu danas je usvojio predloge za dva člana Agencije – Živojina Rakočevića, koga su predložila novnarska udruženja, i pravnicu, bivšu sudiju Vrhovnog suda Vidu Petrović Šekro, koja bi po zakonu trebala da bude zajednički kandidat zaštitnika gradjana i poverenika.

Medjutim, poverenik Rodoljub Šabić saopštio je da Vida Petrović Šekro nije bila zajednički kandidat i da je zato nezakonito izabrana.

„Nikakav novi zajednički predlog ne postoji, o tome nije ni bilo reči, nezakonito je razmatrati predlog koji je podneo samo jedan od dva predlagača, koji ga po zakonu moraju podneti zajednički“, naveo je Šabić.

On je objasnio da je još 2015, s tadašnjim zaštitnikom gradjana, dao predlog da Vida Petrović Šekro bude kandidat za člana Agencije, a da je Odboru trebalo dve godine da ga prihvati.

Medjutim, par nedelja posle usvajana predloga, Odbor je u julu 2017. promenio stav i saopštio da je predlog povučen i vraćen predlagačima da bi podneli nov.

„Tada sam upozorio da je reč o pravno apsurdnom stavu. Odbor je mogao da promeni sopstveno mišljenje. Shodno tome mogao je da predloži Narodnoj skupštini da odbije predlog. Skupština je naravno to mogla da uradi, ali nije, budući da predlog nije ni razmatrala. Ali, da povuče predlog mogao je samo ovlašćeni predlagač, dakle Zaštitnik gradjana ili Poverenik“, ukazao je Šabić.

On je naveo da je potom dva puta telefonom razgovarao s novim zaštitniom gradjana Zoranom Pašalićem, koji mu je sugerisao da treba da podnesu nov predlog.

„Rekao sam da postupak po prvom mora da se okonča, ili odlukom Skupštine ili tako što će on ako želi povući predlog, a da tek nakon toga možemo razgovarati o konkretnom novom kandidatu. Posebno naglašavam da nikada nije pominjao eventualnog konkretnog kandidata“, rekao je Šabić.

Dodao je da ga je juče po podne pozvao predsednik Odbora za pravosudje i da mu je saopštio da je Zaštitnik gradjana povukao prethodni predlog, a da će na sednici biti razmatran novi „zajednički“ predlog.
 
„Rekao sam mu da ne znam da je Zaštitnik gradjana povukao predlog, da smatram nespornim da kao ovlašćeni predlagač on to može da učini, ali da nikakav novi zajednički predlog ne postoji, da o tome nije bilo ni reči, te da je nezakonito razmatrati predlog koji je podneo samo jedan od dva predlagača, koji ga po zakonu moraju podneti zajednički“, naveo je Šabić.

Dodao je da je i pored toga upozorenja predsedniku Odbora, u njegov kabinet stigao i formalni poziv za sednicu.

„Na današnjoj sednici predsednik Odbora, ispoljivši zabrinjavajući diletantizam i sklonost ka proturanju neistina, doveo je Odbor u bukvalno karikaturalnu situaciju. Prvo je Odbor stavio van snage sopstveni zaključak, iz jula 2017. godine, isti onaj za koji sam i tada upozoravao da je nezakonit i neodrživ, a potom se upustio u razmatranje dva nevažeća predloga“, ocenio je Šabić.

On je objasnio da se prvi predlog (iz aprila 2015. godine), smatra nevazeći ako je ijedan od dvojice ovlašćenih predlagača odustao od predloga, a da je drugi predlog takodje nevažeći iz očiglednih razloga.

„Još gore, Odbor je utvrdio predlog koji u ceo ovaj pravni galimatijas treba da uvuče i Narodnu skupštinu, predloživši joj da se izjašnjava o oba predloga. Sve što se dešavalo na sednici Odbora predstavlja krupan, dodatni doprinos daljem urušavanju, inače već narušenog autoriteta zakona i institucija ove države“, ocenio je Šabić. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.