U trendu

Prekid dijaloga sa Beogradom je promašena politika Prištine

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da se Priština odlukom o prekidu dijaloga sa Beogradom vraća u prošlost i da je riječ o promašenoj politici, prenosi Blic.

Đurić je istakao da Albanci na Kosmetu već 16 godina sami upravljaju svojim poslovima, da je EU tamo uložila više od 60 milijardi evra pomoći, a da je i dalje više od 65 Albanaca nezaposleno, da imaju najniži standard u Evropi i najveći stepen korupcije.

– Politička klasa u Prištini nema drugih sredstava da sačuva svoju klanovsku kriminalnu kontrolu vlasti, nego da se okrene sukobima sa Srbima, Srbijom i srpskim življem na Kosovu i Metohiji – naveo je Đurić za TV „Pink“.

On je naglasio da je reč o potpuno promašenoj politici koju vodi Priština, ne samo sa aspekta regionalne stabilnosti i interesa Beograda, nego i sa aspekta albanskih interesa.

Pratimo kako se Francuska ponaša u slučaju Haradinaja

Govoreći o slučaju Ramuša Haradinaja, čije izručenje Srbija traži od Francuske, Đurić je istakao da su dokazi koje je Srbija poslala francuskom sudu u Kolmaru protiv Haradinaja izuzetno ozbiljni i da nema nijednog razloga da Francuska ne postupi u skladu sa međunarodnim obavezama.

– Mi pažljivo gledamo kako se Francuska odnosi prema ovom slučaju i ponavljam – kako se oni budu odnosili prema našem zahtevu, tako ćemo i mi prema svim njihovim – upozorio je Đurić.

On kaže da je veoma zadovoljan time što su srpsko pravosuđe i drugi državni organi, iako je Hag oslobio Haradinaja i niko ga nije kaznio za hiljade ubijenih i stotine hiljada proteranih Srba, radili na tome da lica kao Haradinaj budu izvedena pred lice pravde.

– Zato smo posredstvom Interpola zahtevali hapšenje i Haradinaja i mnogih drugih osumnjičenih za najteže ratne zločine. Smatram da je zadovoljenje pravde neophodno da bi se okrenula nova stranica u istoriji albansko-srpskih odnosa – rekao je Đurić.

On je naveo da kažnjavanje ratnih zločina zadovoljava pravdu i žrtve i doprinosi da se politička situacija u srpskoj južnoj pokrajini „pročisti“ jer nije dobro da su ključni akteri političkog života oni za koje se zna da su nosioci ubistava i sukoba.

Đurić kaže da je zadovoljan što ljudi sa Zapada, koji imaju suprotna mišljenja od Beograda, poručuju Prištini da se obrate Beogradu ako hoće da razgovaraju o formiranju „vojske Kosova“, kao što je učinio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

– To je za nas važan uspeh, kao i to što imamo podršku stalnih članica Saveta bezbednosti UN, odnosno Rusije i Kine, koje su se borile za nas kao da se bore za sebe – rekao je Đurić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.