U trendu

Presuda zataškava nezakonito postupanje Gašića

Zamenica predsednika i ministarka odbrane Vlade u senci Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić izjavila je danas da je presuda Vojnog suda u Beogradu o padu helikoptera pokušaj zataškavanja nezakonitog postupanja ministra odbrane Bratislava Gašića.

Ona je u izjavi dostavljenoj medijima navela da presuda nije odgovorila na mnoga pitanja, među kojima je ključno – na osnovu kojih i čijih informacija je Gašić odlučio da pokrene spasilačku misiju i ko je i po čijem nalogu promenio plan leta helikoptera pri povratku u Beograd.

„Da bi bilo disciplinskih prekršaja generala, moralo je biti odluke ministra odbrane, a kažnjavati njih disciplinski sada je samo pokušaj da se sakrije i zataška činjenica o nezakonitom postupanju ministra u trenutku donošenja odluke“, ocenila je Čomić.

Prema njenim rečima, arogancija, neznanje i kršenje procedura izazvali su postupanje generala Predraga Bandića i Ranka Živaka, a kako je dodala, oni su mogli da budu kažnjeni odmah za neizvršavanje naredbe ministra, ali su kažnjeni sada izvršavanjem njegove naredbe.

„Naš zajednički problem je što ministar odbrane uživa podršku predsednika Vlade, a generali Vojske Srbije ne mogu da uživaju zaštitu vladavine prava. Kao što zbog toga nema pravde za sedam poginulih u spasilačkoj misiji“, ocenila je Gordana Ćomić.

Vojni sud u Beogradu, 16. oktobra osudio je Živaka zbog disciplinskog prestupa „propuštanja radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete“. Za isti prestup oglašen je krivim i Bandić, kao i za prekoračenje službenog ovlašćenja.

Dvojici generala izrečena je zabrana napredovanja u trajanju od godinu dana za Živaka, odnosno dve godine za Bandića.

Helikopter Vojske Srbije Mi-17 srušio je 13. marta nešto pre ponoći u blizini aerodroma „Nikola Tesla“ u Surčinu, na povratku iz Raške odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.