U trendu

Preti najcrnji scenario za „Žutu kuću“

Ako su dokazi za zločine albanskih terorista u „Žutoj kući“ uništeni u Haškom tribunalu, hoće li zločinci ostati na slobodi?
Izjava Dika Martija, nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope o slučaju „Žuta kuća“, da je bio „zaprepašćen“ kada je iz Haškog tribunala dobio informaciju da su dokazi koje su istražitelji prikupili uništeni, zvuči šokantno i za srpsku javnost.

Marti, vođa istraživačkog tima koji je pošao tragom otkrića nekadašnje glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte da su na Kosovu i Metohiji počinjeni zastrašujući ratni zločini koji uključuju ilegalnu trgovinu ljudskim organima, naglašava za „Novosti“ da je činjenica da su dokazi uništeni zabrinjavajuća.

Kako suditi optuženima za ratne zločine bez dokaza? Hoće li zločini izvršeni u „Žutoj kući“ ostati nekažnjeni?

Nekadašnji šef Vojnobezbednosne agencije Momir Stojanović, kako kaže, veruje da hoće. Sa procesuiranjem pripadnika OVK zakasnilo se, dodaje, a uklanjanje dokaza je, prema njegovom uverenju, svesno urađeno od strane onih koji su i započeli NATO agresiju na SRJ.

„Očekujem da će, ako procesuiranja bude, to biti neki periferni igrači iz OVK, kako bi se reklo da je i taj posao završen. Ne očekujem da će neki ključni pripadnici OVK koji su u privremenim institucijama ikada biti procesuirani“, kaže Stojanović.

Srbija pokušava da specijalnom sudu dostavi sve dokaze koje ima, a koje je dokaze prikupilo haško tužilaštvo i o kakvim se dokazima radi, znaju samo u Hagu, kaže predsednik Odbora za KiM srpskog parlamenta Milovan Drecun.

O kvalitetu dokaza može, prema Drecunovim rečima, da govori samo Specijalni sud za zločine OVK, a oni se o tome ne izjašnjavaju i ne žele da razgovaraju ni sa kim.

Drecun podseća da je srpska radna grupa objavila deo materijala sa fotografijama iz „Žute kuće“. Međutim, dok specijalizovano tužilaštvo ne izađe sa optužnicama, ne može se znati ni kakva je situacija sa kvalitetom dokaza, zaključuje Drecun.

U izveštaju koji je Dik Marti podneo Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope decembra 2010, pripadnici OVK optužuju se za teške zločine nad Srbima koji su ostali na KiM posle dolaska NATO trupa, između ostalog i da su kidnapovali ljude kako bi vadili njihove organe, koje su kasnije prodavali na crnom tržištu.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.