U trendu

Protest „1 OD 5 MILIONA“ održava se 56. put u Beogradu (video)

Protest „1 od 5 miliona“ održava se večeras u Beogradu 56. put, poslednji put u ovoj kalendarskoj godini. Učesnici su se okupili na platou kod Filozofskog fakulteta odakle je najavljena šetnja centralnim gradskim ulicama do RTS-a, a pred okupljenima je govorio Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

– Čestitam na upornosti i hrabrosti sto čuvate i donosite plamen slobode uprkos zastrašivanju. Učestvuju i mnoge moje kolege, propagandisti koji se nazivaju novinari, lažnjaci iz većine medija nas zasipaju mržnjom i sve to sa televizija sa nacionalnom frekvencijom. Zahvaljujući propagandi mnogi životare, verujući da je došlo zlatno doba. Verujem da će doći vreme kada će direktori RTS-a, koji svi plaćamo, morati da objasne zašto su izveštavali o požaru u Australiji, a ne o mom kolegi Jovanoviću. Mnoge moje kolege su pogazile profesiju, ali ima još mojih kolega koje čine sve da građani saznaju istinu, baš kao vi, što se ovde okupljate. Nadam se da ćemo i sledeće godine nastaviti da se okupljamo, da će nam biti srećna i da ćemo stići do pobede – kazao je Bodrožić.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra 2018. u Kruševcu, nekoliko dana pošto je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan posle napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom „Stop krvavim košuljama“.

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv „Stop krvavim košuljama“ da bi posle nekoliko šetnji glavna parola postala „1 od 5 miliona“.

56. protest #1od5miliona u Beogradu

Gepostet von 1od5miliona – zvanična stranica am Samstag, 28. Dezember 2019

(Blic, I. Radojčić)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)