U trendu

Protest ispred predsedništva: Blokada saobraćaja ukoliko se donesu sporni zakoni

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović kazao je večeras okupljenima ispred predsedništva da će, ukoliko Skupština donese izmene zakona o referendumu i eksproprijaciji, prisutn biti pozvani na blokadu upozorenja – da na sat vremena blokiraju deo auto-puta.

On je na protestu protiv ta dva zakona rekao da „(premijerka Srbije) Ana Brnabić laže“, navodeći da nije tačno je kupljeno 600 hektara koji su potrebni – već je prodato samo 140 hektara, a zahvaljujući gradjanima koji su branili zemlju.

Manojlović je odbacio navode predsednika države Aleksandra Vučića da su obe izmene zakona u skladu sa Ustavom, navodeći da zakon o eksproprijaciji „apsolutno nije u skladu sa Ustavom“, a da je izmena Zakona o referendumu „zakon koji otima suverenost od gradjana i dodeljuje ga političkim strankama i bogatim pojedincima“.

Saobraćaj u ulici Kralja Milana je zatvoren.

Okupljeni gradjani nose transparente „Zagadjivači od naroda niste jači“, „Ne damo Jadar“, „Tudje nećemo, svoje ne damo“.

Inicijativa Kreni-promeni, čiji je Manojlović član, predala je Skupštini Srbije 68.000 potpisa protiv izmena zakona o referendumu i eksproprijaciji, dok je peticiju protiv Rio Tinta potpisalo više od 200.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.