U trendu

Protest Jedan od pet miliona u Pančevu: Gradjani šetaju dok vlast ne ode

Protest „Jedan od pet miliona“ održan je večeras u Pančevu uz poruku da će gradjani šetati dok aktuelna vlast ne ode.

Devojka koja je govorila u ime organizatora negodovala je što se Pančevci prisiljavaju da dočekaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom predstojeće posete Pančevu.

„Svakog petka smo ovde i bićemo tu dok ti vodjo ne odeš. On i njegov režim to jako dobro znaju i zato obilazi Srbiju sa svojim putujećim cirkusom koji u nedelju dolazi u naš grad. Dočekaće ga ucenjeni radnici javnih preduzeća i zdravstvenih radnika, koje jure po bolnici jer nije ispunjena kvota. Džaba im sve, jedan slobodan čovek koji šeta večeras vredniji je od 1.000 plaćenih botova“, kazala je ona.

Muzičar i pesnik Marko Šelić Marčelo rekao je da je cela Srbija ove nedelje postala dom za vešanje, da je reč vešala u javnosti prethodnih dana upotrebljena više puta nego što su je dželat i sudija iz nekog minulog veka u životu izgovorili, a da još niko nije razumeo ko su i čiji su ljudi koji su doneli improvizovana vešala na protest u Beogradu.

„Da li je reč o režiji režima ili ličnom neukusu nekih šetača pod znacima navoda šaljivdžija“, kazao je Šelić i dodao da niko normalan ne poziva na vešanje i da ono što je oduvek bila retorika Aleksandra Vučića nikada ne sme biti retorika demonstranata.

Šelić je rekao da nema dve Srbije i da gradjani imaju samo sebe, kao i da sami moraju da pokidaju povodac na kojem vlast u Srbiji drži narod.

On je rekao da je pravo opozicionih lidera da šetaju medju demonstrantima koji imaju pravo da im poruče da nemaju amneziju, da pamte ubistvo gardista, Milana Pantića, da im kažu kako se pod zakonom o poreklu imovine misli na sve, pa i na njih.

„Ovo je naša poslednja šansa. Ako sada ne skupimo hrabrosti možemo slobodno u kolektivnu migraciju. Razumem svakoga ko se boji, ali kažem skupite hrabrost“, kazao je Šelić navodeći da citira glumca Nikolu Koja.

Penzionisani profesor srpskog jezika Petar Markuš pozdravio je okupljene rekavši im da su oni uzdanice tog grada, koje su prisustvom pokazale da su sačuvali svoje moralno i duhovno zdravlje „osobine koje se ne mogu kupiti, već koje se moraju sticati godinama samoostvarivanjem i borbom protiv nasilja i zla“.

„Nažalost, mnogo je naših sugradjana koji su se toga odrekli i prodali se za bedno uhleblje onima koji su postali gospodari njihovih sudbina, onima koji ih u suštini preziru, ali i koriste za sve svoje prljave poslove za radnu snagu, kao područnike i priručnike koji više ne mogu da krenu nazad i da se vrate medju hrabre, odlučne i poštene ljude“, kazao je Markuš.

On je rekao da cilj budućih okupljanja treba da bude nenasedanje na provokacije, da odlučno formulišu svoje zahteve, da budu dostupni i prihvatljivi svim poštenim i odlučnim gradjanima koji hoće da žive u slobodnoj, a ne zarobljenoj zemlji.

„Nadam se da ćemo formulisati jedan program iz kojeg će se jasno videti da se ne mirimo i da ne prihvatamo da budemo gradjani drugog, trećeg reda, da budemo meta bezobzirnosti, pritisaka i pretnji. Taj spisak mora sadržati jasan cilj – da se ustavno pravnim rešenjima jasnom svakom gradjaninu da se utvrdi način kako da se likvidiraju gadovi, podlaci, moralne nakaze korumpirane“, kazao je Markuš.

Okupljeni su duvali u pištaljke i nosili transparente. Novo okupljanje najavljeno je za idući petak u 18.00.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.