Putinov propagandni kanal: Ako želite stabilnost na Balkanu, vratite Jugoslaviju

Raša Tudej objavila je zanimljiv komentar Nila Klarka, svog redovnog komentatora koji je pisao i za niz poznatih britanskih medija, a u kom on analizira aktualne napetosti u regiji i kao rešenje problema nudi obnovu Jugoslavije. S obzirom na to da RT finansira ruska država i da je reč o medijskom projektu čiji je zadatak propagirati interese Vladimira Putina, vredi obratiti pažnju kako oni tumače situaciju na Balkanu.

U tekstu se navodi kako “svi problemi u regiji proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetima, što je proces koji su zapadne sile podržavale pa i aktivno ohrabrivale“ te se, očekivano, kritikuje što uticajni američki Council on Foreign Relations (CFR) smatra Rusiju faktorom koji najviše destabilizuje situaciju na Balkanu.

RT smatra da sve potencijalne krize koje sada prete regiji nisu krivica ruske politike nego su “posledice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja“. Proziva se CFR zbog toga što brani postojanost Bosne i Hercegovine pa se propituje zašto je važan njen teritorijalni integritet ako je SAD podržavao nezavisnost Kosova i pravo na samoodređenje tamošnjeg albanskog stanovništva. “Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije?“ pita se RT u komentaru.

Ističe se da su “mnogi ljudi u regiji nostalgični za Jugoslavijom“ i spominje se Galupova prošlogodišnja anketa u kojoj je većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije, kao i 45 posto iz Slovenije (“koja se smatra najuspešnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije“), smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar.

“Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su se narodi iz regije odlučili ujediniti u federalnu državu“, naglašava se u komentaru RT-a i dodaje: “Jugoslavija je postigla velike uspehe u područjima kulture, sporta, umetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za celo čovječanstvo.“

RT zaključuje da sada umesto “jake jugoslovenske države imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu“, da to odgovara “imperijalnim težnjama SAD-a“, i da je “jedini način da se problemi na Balkanu reše povratak u prošlost“. Predlaže se “postupna rekonstrukcija jugoslovenske federacije“, koja bi sa Albanijom “potpisala ugovor o prijateljstvu“, a možda joj i ponudila priključivanje. “Jugoslavija je imala smisla u 20. veku, a ima smisla i danas“, konstatuje se u komentaru objavljenom na RT-u.

8 komentara
 1. Radoslav Radovic

  Anonimni je u pravu.Tada, da nije bilo ludog Aleksandra K.susjedi bi nam bili Austrija i Italija.Ovako nas Slovenci i Hrvati smatraju okupatorima.Oni su sebe vidjeli u sklopu Austrije i Italije.

  1. Balkan

   Da li je bio lud ili nije lose je suditi sada kao po onoj uzrecici, posle boja svi generali. Drugo trebalo je ziveti u to vreme pa suditi, a ne zaboraviti, ako me pamcenje sluzi i nisam nesto pomesao, bio je Mason a Masoni su odllucili kako ce i sta ce biti Jugoslavija. Ako gresim izvinjavam se ali mi se cini da ne gresim. Nego ima li neko predloge kako izaci iz zacaranog kruga istorije, krenuti napred sa nasim interesima kao vodiljom, a istoriju ostavite istoricarima da se oni zabavljaju sta bi bilo kada bi bilo.

 2. The Last Pioneer

  Prvo, nije korektno nazvati RT „Putinova Propaganda…“ Jedino Americka mafijaska propaganda to cini. Koji je motiv ? Bolji izvoz americkog oruzja, veca ulaganja u vojnu infrastrukturu…veci procenat politicarima koji zastupaju americku vojnu industriju… Inace ovi prokleti Ameri imaju „the thing for Russia“ Vecito im nesto smetaju rusi. Rusi ovo, Rusi ono… Stalno neki Rusi, koji su za sve krivi. Putinova Rusija je zovu zato sto nije njihov politicar. Ameri su se ubutali u sve moguce izbore, na celom svetu, pa tako i kod nas imaju svoje politicare, profesore, TZV „Nevladine organizacije“, koji organizuju nemire i sire raznu propagandu. Drugo, koncept jugoslavije je bio OK. Ne znam za druge, ali meni je bilo super. Imao sam prijatelje i rodbinu po celoj „Jugi“, raznih nacionalnosti. Uglavnom su govorili/razumeli srpski jezik Svi su bili simpaticni i zanimljivi na svoj nacin. Razliciti obicaji, vicevi… Makedonci su primali dinare na benzinskim pumpama sve do zvanicnog podpisa Makedonije. Jos uvek se secam jednog dana, 4. razreda osnovne skole. Nesto pre rata. Uciteljica ulazi u ucionicu, drzeci svezanj pruca u rukama. Deco, ovo pruce predstavlja Jugoslaviju probajte ga polomiti…Kad su zajedno, ne moze se polomiti. Pojedincano se mogu polomiti kao od sale…. Sada smo pregrst, medjusobno zavadjenih banana-drzava. Pojedinacno ne predstavljamo nikakav faktor i zavisimo od milosti drugih. Jos JFK se zaklinjao da unisti „Jugu“. Verovatno je lik Imao svoje motive. U njenom raspadu najvise su uticali ameri i britanci. Dovoljno je bilo platiti nekoliko politicara, da sire svako svoju propagandu. Mi smo vec bili zavadjeni odavno. Svi su da izvinete „jeli govna“ i cetnici i ustase. Najlakse je zavaditi ljude razlicite veroispovesti. Danas, da ironija bude jos veca, svi ce se naci u jednoj velikoj prosirenoj Jugoslaviji, pod imenom „EU“. Pre ili kasnije. S’tim sto u toj novoj EU, clanice bivse „Juge“, ce uglavnom biti izvor jeftine radne snage i resursa. Takodje bice uglavnom uvoznici zapadne robe i do grla u kreditima… Ali neka, sve za EU, smrt „Jugi“ kako kazete. Moré, pravice te vi meni Jugu od blata za 300-500 evra mesecno 😉

 3. goran manic

  Upravo suprotno. Jugoslavija je bila izvor sukoba. Nostalgija za Jugoslavijom nema veze s tim. To je nostalgija za koliko-toliko normalnom državom i podnošljivim „vladarima“. Ovi današnji, kapitalistički, u svim bivšim republikama, su zločinci bez ikakve ljudskosti.

 4. mesa

  Nikad ta trula YU

 5. Banega

  U domenu SF romana je obnova Jugoslavije ali ako se Rusi vrate u Berlin i obnove Varšavski pakt, sve je moguće

 6. Anonimni

  Zao mi je sto je Jugoslavija propala, jer ono je bila zemlja a ovo sto danas imamo su kolonije koje se ne pitaju ni za sta… Ali isto tako smatram da bi ponovo ujedinjavanje sa onima koji su nas ubijali i koji tvrde da smo ih mi okupirali nema nikakvog smisla… Dva puta smo napravili gresk, treci put bi bilo previse… Bolje da smo posle prvog svetskog rata napravili Srbiju u granicama koje su nam nudjene, danas bi bili postovaniji i nebi imali problem sa komsijama jer bi se verovatno granicili sa Italijom, Austrijom i sl… jer bi njima pripalo ono sto je njihovo i bilo (slovenija, hrvatska…)

 7. sasa

  hvala , NE hvala. pa da nas opet svadjaju kad im to bude odgovaralo , da nasa deca ginu u buducnosti. samo budala moze vise puta ponavljati svoju gresku.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike