U trendu

Putinov propagandni kanal: Ako želite stabilnost na Balkanu, vratite Jugoslaviju

Raša Tudej objavila je zanimljiv komentar Nila Klarka, svog redovnog komentatora koji je pisao i za niz poznatih britanskih medija, a u kom on analizira aktualne napetosti u regiji i kao rešenje problema nudi obnovu Jugoslavije. S obzirom na to da RT finansira ruska država i da je reč o medijskom projektu čiji je zadatak propagirati interese Vladimira Putina, vredi obratiti pažnju kako oni tumače situaciju na Balkanu.

U tekstu se navodi kako “svi problemi u regiji proizlaze iz nasilnog raspada multietničke Jugoslavije u devedesetima, što je proces koji su zapadne sile podržavale pa i aktivno ohrabrivale“ te se, očekivano, kritikuje što uticajni američki Council on Foreign Relations (CFR) smatra Rusiju faktorom koji najviše destabilizuje situaciju na Balkanu.

RT smatra da sve potencijalne krize koje sada prete regiji nisu krivica ruske politike nego su “posledice ranijih američkih i zapadnih intervencija i kampanja“. Proziva se CFR zbog toga što brani postojanost Bosne i Hercegovine pa se propituje zašto je važan njen teritorijalni integritet ako je SAD podržavao nezavisnost Kosova i pravo na samoodređenje tamošnjeg albanskog stanovništva. “Zašto onda nije bio važan teritorijalni integritet Jugoslavije?“ pita se RT u komentaru.

Ističe se da su “mnogi ljudi u regiji nostalgični za Jugoslavijom“ i spominje se Galupova prošlogodišnja anketa u kojoj je većina ispitanih iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije, kao i 45 posto iz Slovenije (“koja se smatra najuspešnijom od svih republika nastalih iz Jugoslavije“), smatrala da je raspad Jugoslavije bio loša stvar.

“Jugoslavija je narodima Balkana dala ne samo stabilnost nego i ekonomsku sigurnost. Imalo je smisla što su se narodi iz regije odlučili ujediniti u federalnu državu“, naglašava se u komentaru RT-a i dodaje: “Jugoslavija je postigla velike uspehe u područjima kulture, sporta, umetnosti, obrazovanja i ljudskog razvoja. Njeno uništenje bilo je tragedija ne samo za ljude na Balkanu nego za celo čovječanstvo.“

RT zaključuje da sada umesto “jake jugoslovenske države imamo niz malih, ekonomski slabih država na Balkanu“, da to odgovara “imperijalnim težnjama SAD-a“, i da je “jedini način da se problemi na Balkanu reše povratak u prošlost“. Predlaže se “postupna rekonstrukcija jugoslovenske federacije“, koja bi sa Albanijom “potpisala ugovor o prijateljstvu“, a možda joj i ponudila priključivanje. “Jugoslavija je imala smisla u 20. veku, a ima smisla i danas“, konstatuje se u komentaru objavljenom na RT-u.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (8)