U trendu

Radikali kritikuju poverenicu Janković

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta kritikovala je danas poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Brankicu Janković jer za poverenicu nije tema kada neko kaže za Srbiju da je genocidna ili kada neko o lideru radikala Vojislavu Šešelju govori da je ratni zločinac.

Radeta je na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o izveštaju poverenika za zaštitu ravnopravnosti za 2018. godinu pitala Janković „ko njoj daje pravo“ da reaguje kada Šešelj naziva poslanicu DS Aleksandru Jerkov pogrdno ili ministarku Zoranu Mihajlović.

Ona je rekla da „poverenica brani Jerkov i poslanicu Mariniku Tepić i novinare poput Snežane Čongradin, Dinka Gruhonjića i Dragana Janjića, ali ne i Šešelja ili haškog osudjenika Milana Martića kome se narušavaju u zatvoru ljudska prava“.

Radeta je kazala da radikali Zoranu Mihajlović kritikuju zbog malverzacija i da u politici nije bitno da li si muško ili žensko.

Njoj je zasmetalo i što Janković ne reaguje kada Snežana Čongradin „piše u kolumnama da su Srbi genocidni“ i kako to da poverenici „ne pada na pamet“ da stane u zaštitu ravnopravnosti srpskim žrtavama.

„Branila je Snežanu Čongradin jer ju je uvredio Vojislav Šešelj, ali interesantno da nije primetila da Čongradin u svojim kolumnama redovno piše da su Srbi genocidni da se u Srebrenic desio genocid, da mora u Srbiji neko nekome da se izvinjava i to povereniku ne smeta, ali bože neko je rekao da je Snežana Čongradin ružna, ju kakav greh i još ste to nazvali govorom mržnje“, rekla je Radeta.

Poslanici stranaka vladajuće većine tokom rasprave su podržali izveštaj naglasili da je potrebno inteziviranje zajedničkih aktivnosti kako bi se brže eliminisali problemi u oblasti zaštite ravnopravnosti.

Poslanica Stranke moderene Srbije Tatjana Macura osvrnula se na povećanje diskriminacije zbog primene Zakon o podršci porodica sa decom, navodeći da su ona i Inicijativa koju je pokrenuka „Mame su zakon“ više puta ukazivali na loše efekte tog zakona koje dovode majke u neravnopravan i diskirminisan položaj.

Ona je navela i probleme osoba sa invaliditeto koji su poverenici i podneli najveći broj pritužbi na diskriminaciju, te istakla da je neophodno institucije učiniti pristupačnim osobama sa invaliditetom kao i birališta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.