U trendu

Radikali položili vence povodom godišnjice oslobodjenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu

Delegacija Gradskog odbora Srpske radikalne stranke (SRS) u Novom Sadu položila je danas, povodom 102. godišnjice oslobodjenja grada u Prvom svetskom ratu, venac na spomen-krst posvećen učesnicima ratova od 1912. do 1918. u porti Uspenske crkve. 

Potpredsednik novosadskih radikala Vanja Božić ocenio je da su ulaskom srpske vojske u taj grad 9. novembra 1918. „udareni ključni temelji da delegati Rumske skupštine, 24. novembra i Velike narodne skupštine u Novom Sadu, 25. novembra, i zvanično dosanjaju viševekovni srpski san o prisajedinjenju Srema, Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji“. 

„Tog 9. novembra 1918. godine, dugoočekivana sloboda stigla je u Srpsku Atinu. Na pojutarje Mitrovdana konjički eskadron Dunavske divizije je na čelu sa majorom Vojislavom Bugarskim umarširao u Novi Sad. Danas se sećamo i slavu odajemo srpskoj junačkoj i oslobodilačkoj vojsci“, naveo je Božić a prenela SRS. 

U delegaciji radikala koja je odala počast oslobodiocima Novog Sada bili su pokrajinski poslanici i gradski odbornici SRS. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.