U trendu

Radulović (DJB) najavio obraćanje sudu u Strazburu u postupku protiv Aleksandra Vučića

 Predsednik pokreta Dosta je bilo (DJB) Saša Radulović podneće predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu pošto je Ustavni sud Srbije odbacio njegovu ustavnu žalbu na presudu Apelacionog suda u Beogradu u postupku protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopšteno je danas iz tog pokreta.

Navodi se da je Ustavnom sudu podneta žalba na presudu Apelacionog suda kojom je po oceni DJB, „utvrdjen princip da predsednik Srbije i SNS može nekažnjeno da vredja i kleveće gradjane Srbije“.

„Pred Ustavnim sudom je postavljeno veoma ozbiljno pitanje koje se tiče jednakosti svih gradjana pred zakonom, ali i pitanje ugrožavanja ustavnih garancija koje se tiču ne samo slobode izražavanja, već i uzdizanja predsednika SNS iznad Ustava i zakona. Na taj način je posredno ozakonjena uzurpacija ustavnopravnih ovlašćenja, kako u pogledu državnog uredjenja, tako i u pogledu garancija ljudskih prava“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da Ustavni sud „nije želeo da se upusti u odlučivanje po ustavnoj žalbi Saše Radulovića“ čime je po oceni DJB, „po ko zna koji put jedno ovako važno unutrašnje pitanje prepustio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, dovodeći državu u rizik da ponovo bude predmet poniženja i podsmeha pred medjunarodnim institucijama“.

„Zbog kršenja Ustava od strane predsednika SNS i činjenice da domaći sudovi legitimizuju ovo kršenje, a zalažući se za očuvanje demokratskih institucija u Srbiji, Saša Radulović je primoran da podnese predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.