najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ratovi nastavljeni kroz udžbenike

Istoričarka Marijana Toma izjavila je danas da su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije iz devedesetih godina prošlog veka danas nastavljeni “ratovima” između udžbenika istorije, u kojima se nude različite interpretacije tih sukoba.

“Udžbenici iz istorije u Srbiji selektivno i šturo prikazuju događaje, tendenciozno i namerno prikrivaju podatke, a ponekad ih i falsifikuju”, kazala je Marijana Toma na tribini “Udžbenici istorije u Srbiji: obrazovanje za pomirenje?” u Novom Sadu.

Prema njenim rečima kroz udžbenike istorije razvija se ideja o “naciji-žrtvi”, što je najbolji mobilizatorski element za neke kasnije sukobe.

Dodala je da samo jedan od udžbenika iz istorije pominje genocid u Srebrenici, ali istovremeno falsifikuje činjenicu da je Međunarodni sud pravde oglasio Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu, tako što navodi da je taj sud oslobodio Srbiju krivice.

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je da je “nacionalistička mitomanija” iz devedesetih godina prisutna i u 21. veku.

“Sve to dovelo je do toga da je društvo zapravo rezervoar nasilja i da je dovoljna samo mala varnica pa da požar ponovo plane”, ocenio je Sejdinović.

Po njegovim rečima, katedre za istoriju na univerzitetima u Beogradu i u Novom Sadu su uglavnom “rasadnici nacionalističke mitomanije”.

Tribinu u NDNV organizovao je Fond za humanitarno pravo iz Beograda.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike