U trendu

Reakcije domaće i strane javnosti na ubistvo Ivanovića

Predstavnici domaće i strane javnosti danas su osudili ubistvo Olivera Ivanovića i zahtevali hitno rasvetljavanje zločina.

Advokati: Ubistvo Olivera Ivanovića nenadoknadiv gubitak za sve gradjane Srbije
Advokati Nebojša Vlajić i Ljubomir Pantić ocenili su danas da je ubistvo lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića „kukavički čin“ i „nenadoknadiv gubitak za porodicu i gradjane Srbije“.

„Ovo je težak trenutak za sve nas, ne samo za Oliverovu porodicu i prijatelje. Nema Srbina koji ga nije poštovao. Bio je borac za slobodu i borac za naš grad, jedan od onih koji su sačuvali Kosovsku Mitrovicu“, kazao je Vlajić koji je bio Ivanovićev branilac u postupku za navodne ratne zločine nad Albancima.

Advokat Ljubomir Pantić kazao je da je „nestao jedan veliki borac i Srbin“. 

„Oliver Ivanović nikada nije javno rekao da strahuje za svoj život. Imao je izuzetnu energiju, gledao je pozitivno u budućnost i nikada nije javno kazao da se oavko nešto može desiti“, rekao je Pantić.

Predsednik Kosova oštro osudio ubistvo Olivera Ivanovića
PRIŠTINA, 16. januara 2018. (Beta) – Predsednik Kosova Hašim Tači danas je oštro osudio ubistvo predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i zatražio hitno rasvetljavanje zločina.

„Pozivam organe reda da što brže rasvetle okolnosti njegovog ubistva i da izvršioce zločina izvedu pred lice pravde“, rekao je predsednik Tači, a preneo njegov kabinet.

On je pozvao gradjane Kosova svih nacionalnih zajednica na severu da saradjuju sa organima kako bi ubistvo Olivera Ivanovića bilo što pre rasvetljeno.

Šef UNMIK-a: Šokiran sam ubistvom Olivera Ivanovića
Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da je šokiran jutrošnjim ubistvom ubistvom lidera gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u blizini njegove kancelarije u severnoj Kosovskoj Mitrovici i snažno osudio taj akt.

Dodao je da veruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno.

„Verujem da su sve medjunarodne agencije na terenu spremne da podrže vlasti na bilo koji način koji bi mogao pomoći brzom hapšenju osoba odgovornih za ovaj zločin“, naveo je Tanin, a preneo UNMIK.

Tanin je izrazio najdublje saučešće porodici i prijateljima Olivera Ivanovića „u svoje i u ime cele UN porodice“.

Princ Aleksandar: Bojim se da ubistvo Ivanovića ima mnogo izvršilaca i još više reditelja

Princ Aleksandar Karadjordjević ocenio je danas da ubistvo predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića ima mnogo izvršilaca i još više reditelja.

„Oni koji su pokrenuli hajku na Olivera Ivanovića, oni koji su saučestvovali u njegovom neopravdano dugom boravku u zatvoru, oni koji su imali sluha za sve i svakoga osim za nevolje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, oni koji i danas veruju da se problemi najuspešnije rešavaju odstrelom političkih suparnika, oni su ponovo preživeli i nastavljaju svoj zločinački pohod“, naveo je Karadjordjević u saopštenju.

Dodao je da ne želi unapred da osudjuje bilo koga, ali da se „boji da to ubistvo ima mnogo izvršilaca i još više reditelja“.

„Ubistvo Olivera Ivanovića je užasno, ali neometano i nekažnjeno delovanje onih koji su podjednako krivi kao i onaj koji je povukao oroz, poraz je ljudskosti, civilizacije i demokratije, a tu niko nema pravo da ostane po strani“, naveo je.

Dodao je da je ubistvo Ivanovića nenadoknadiv gubitak za njegovu porodicu, ali i za sve one kojima su mir i pravda na srcu i u mislima, kao i da je sa „tugom i gnevom primio tu vest“.

DSS: Surovo smaknuće Olivera Ivanovića – šok za otrežnjenje

Demokratska stranka Srbije (DSS) saopštila je da tragična sudbina predsednika GI SDP Olivera Ivanovića koji je jutros ubijen u Kosovskoj Mitrovici, na brutalan način opominje da stanje bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji nije ni približno onako kako se u javnosti predstavlja.

U saopštenju DSS je navela da je šokirana vešću da je Ivanović surovo smaknut ispred svojih stranačkih prostorija.

„Potrebno je promeniti politiku države prema pitanju Kosova i Metohije i uložiti iskrene napore da se o tome postigne jedinstvo srpskog naroda, bez obzira na sve razlike o drugim političkim pitanjima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ubistvo Olivera Ivanovića poslednji u nizu nerasvetljenih zločina počinjenih na severu Kosova i Metohije poslednjih godina.

„Dužnost je države Srbije da se neodložno, u potpunosti i najenergičnije angažuje da ovaj zločin ne ostane nekažnjen. To je jedini način da se promeni sadašnja atmosfera straha i nesigurnosti koja vlada u našem narodu i obezbedi njegov opstanak u ovom delu Srbije“, navela je DSS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.