U trendu

Reakcije Prištine na blam sa Jamajkom: Ako je istina, Čitaku mora da leti

Poslanica Pokreta „Samoopredeljenje“ u skupštini takozvanog Kosova Fitore Pacoli izjavila da bi Vljora Čitaku, ako je istina da Jamajka nije priznala tzv. Kosovo, trebalo da bude otpuštena.

Kosovski predsednik Hašim Tači je u četvrtak na društvenim mrežama objavio da ga kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku obavestila da je Jamajka priznala tzv. Kosovo.

I premda su usledile su čestitke i izrazi zahvalnosti iz Prištine, već danas ta vest je demantovana.

Retvitujući Tačijev tvit, ministarka spoljnih poslova Jamajke je navela da Jamajka nikada nije priznala nezavisnost Kosova.

Poslanica Samoopredeljenja Fitore Pacoli smatra da bi, ako je to istina, Čitaku trebalo odmah da podnese ostavku, prenela je prištinska „Koha ditore“.

Ona je dodala da bi zbog takvih situacija trebalo da se „prečešljaju“ kosovski ambasadori.

„Kosovu sada trebaju kompetentni, profesionalni i odgovorni ambasadori, zbog dobrobit države, a ne ambasadori koji donose lažne informacije“, napisala je ona na svom nalogu na Fejsbuku.

Inače, Jamajka je još 2009. godine odbila da prizna tzv. Kosovo.

Vlada Jamajke je tada odbila zahtev SAD da prizna tzv. Kosovo, koje je godinu dana pre toga jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije, pokazuje diplomatski telegram SAD iz 2009. godine do kojeg je došao Vikiliks.

U dokumentu se navodi da je otpravnik poslova ambasade SAD u Jamajci nagovarao Vladu Jamajke da prizna nezavisnost Kosova, tokom sastanka za šefom diplomatije te zemlje.

Zvaničnica Ministarstva spoljnih poslova Jamajke je istakla da ne očekuje promenu u odluci Vlade Jamajke da ne produži formalno diplomatsko priznanje Kosova.

Ona je navela da se Vlada te države nije protivila učlanjenju Kosova u Svetsku Banku, kao i da nedavno priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova od strane Dominikanske Republike nije stvorilo konsenzus po tom pitanju među karipskim zemljama, navodi se na jamajčanskom sajtu „Glajner“.

Dodala je i da je stav Vlade Jamajke da secesija bilo koje teritorije treba da se reši zajedničkim dogovorom uključenih strana.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar