U trendu

RSE : Kosovo i Srbija prošle nedelje postigle sporazum o obustavi medjusobnih poseta

Kosovo i Srbija su prošle nedelje postigli „memorandum o razumevanju“ za obustavu uzajamnih poseta, sve dok se nastavljaju iskopavanja sumnjive masovne grobnice, u kojoj se sumnja na Albanske civile ubijene tokom nedavnog rata na Kosovu, javlja radio Slobodna Evropa, porgram na albanskom jeziku.

Ovaj sporazum je, prema izvorima iz Evropske unije, sklopljen odmah nakon što su vlasti u Prištini odbile zahtev za posetu visokih srpskih zvaničnika.

Portparol spoljne i bezbednosne politike EU, Peter Stano potvrdio je da je postignut sporazum o poverenju, ali nije precizirao oko čega su se stranke dogovorile.

„Ne komentarišemo diplomatski ili memorandum o razumevanju kojim posreduje EU sa našim partnerima ili izmedju njih. Ali, u ovom konkretnom slučaju mogu da potvrdim, ne ulazeći u detalje, da smo posredovali u takvom razumevanju izmedju Kosova i Srbije u vezi sa medjusobnim posetama“, izjavio je Stano.

Doznaje se da je sporazum postignut preko specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka i predvideo da će se stranke uzdržati od zahteva za posete Srbiji ili Kosovu.

Ali jedan zvaničnik EU rekao je Radiju Slobodna Evropa, pod uslovom anonimnosti, da je „kosovska ministarka Meliza Haradinaj-Stublla, u roku od nekoliko sati prekršila poverljivost tog sporazuma i da je zato EU izašla u javnost i potvrdila postojanje sporazuma o kome nije trebalo govoriti u javnosti“.

Kako je objašnjeno u sedištu EU, inicijativa za taj sporazum pokrenuta je zbog „iznenadne navale zahteva“ podnetih za posete Kosovu i Srbiji, u vreme kada su započeta iskopavanja na mestu za koje se sumnja da je masovna grobnica u kojoj su tela Kosovskih Albanaca koji su ubijeni tokom rata.

Procena je, kako je rečeno, da će takve posete izazvati tenzije i emocije.

Prema izvorima, postojala su tri zahteva Srbije za posetu Kosovu, uključujući zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jedan zahtev Kosova za posetu Srbiji.

Izvori REL-a potvrdili su da se i srpska strana „tiho“ složila da povuče zahtev za posetu.

U okviru tehničkog dijaloga, uz posredovanje EU, Kosovo i Srbija postigli su Sporazum o zvaničnim posetama, koji je stupio na snagu 1. decembra 2014.

Takodje se utvrdjuju rokovi kada se mogu slati zahtevi za posete i kada stranke mogu odbiti posetu od zvaničnika druge države. Prema sporazumu, o svemu tome treba obavestiti EU.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore saopštilo je 21. novembra da je odbilo zahtev za posetu Kosovu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i još dvojice zvaničnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.