RSE: Policija u Beogradu zabranila skup podrške Navaljnom

Policija je u Beogradu danas legitimisala okupljene na skupu podrške ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom i zatražila da se razidju sa obrazloženjem da skup nije prijavljen.

Rečeno im je i da je zbog epidemije zabranjeno okupljanje više od pet ljudi, rekli su organizatori skupa Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Novinskoj agenciji Beta su iz policije rekli da nemaju podatke o takvom okupljanju u Beogradu.

Na skupu podrške Navaljnom bilo je svega desetak gradjana koji su rekli za RSE da su se okupili spontano, preko društvenih mreža.

Skup je počeo ispred Hrama Svetog Save, gde su policajci legitimisali nekoliko gradjana i zatražili potvrdu o prijavi skupa.

Okupljenima je rečeno da je policija reagovala na poziv obezbedjenja hrama.

Učesnici skupa su potom otišli do obližnje Ambasade Rusije, gde je ih je policija takodje legitimisala, a rečeno im je da prostor ispred Ambasade nije mesto za okupljanje. Rečeno im je da se razidju, uz napomenu da će moći da održe skup onda kad bude bio prijavljen.

Nekoliko okupljenih je nešto dalje od Ambasade razvilo transparent „Sloboda za Navaljnog“ kojima se širom sveta traži da ruske vlasti oslobode opozicionara.

Protesti u znak podrške opozicionom lideru Alekseju Navalnom su ovog vikenda širom Rusije i uhapšeno je više od 350 demonstranata, medju kojima i supruga Navaljnog, Julija.

Marševi su planirani u više od 90 gradova u Rusiji, a uprkos tome što je policija proteste proglasila ilegalnima i upozorila da će odmah biti suzbijeni, demonstranti su odlučili da nastave.

Uoči protesta, ruske vlasti su pritvorile saveznike Navaljnog i upozorile društvene mreže da uklone postove kojima se pozivaju ljudi da prisustvuju „nesankcionisanim“ skupovima.

Okupljanja su planirana i ispred ruskih ambasada širom sveta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.