U trendu

Rusija je protiv pokušaja NATO da militarizuje Balkan

Potpredsednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin izjavio je danas u Beogradu da se Rusiji ne svidjaju pokušaji NATO da militarizuje Balkan, čime je ta Alijansa još jednom pokazala da je relikt Hladnog rata.

Rogozin je na konferenciji za novinare s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da ne veruje da će NATO doneti više mira i bezbednosti na Balkanu.

Upitan kojim bi oružjem Rusija mogla da snabde Srbiju, Rogozin je rekao da je pažljivo saslušao Dačića, premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Tomislava Nikolića, i da će Rusija „razmatrati apel“ Srbije sa ozbiljnošću i odgovornošću.

„Mi gledamo na dalekosežnost i specifičnost naoružanja“, rekao je Rogozin i postavio pitanje ko je meta raketa koje planira da nabavi Hrvatska.

On je dodao da postoji niz važnih projekata koji se odnose na vojnotehnološku saradnju Srbije i Rusije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija nikome ne preti, ali da mora da odgovori na militarizaciju Hrvatske kojom se narušava ravnoteža u regionu.

Komentarišući odluku Hrvatske da nabavi balističke rakete, Dačić je kazao da je reč o sistemu naoružanja koji narušava ravnotežu u regionu i upitao kako neko može da kaže da to nije usmereno protiv Srbije, rekavši da su „u pitanju rakete koje mogu da gadjaju Beograd“.

Dačić je postavio pitanje za velike sile zašto naoružavaju Hrvatsku i dodao da bi bilo neodgovorno prema narodu i državi kada se to ne bi isticalo.

„Zar to treba da pozdravimo i da tome aplaudiramo“, upitao je Dačić, dodajući da se oružje nikada ne nabavlja zbog mira.

Šef srpske diplomatije rekao je da Srbija „nikada nije tražila da je Rusija štiti, već da želi da se sama brani, ali mora imati čime“.

„Da smo 1999. godine imali (sistem protivvazduhoplovne odbrane) S300, niko ne bi mogao lako da bombarduje Srbiju“, kazao je Dačić.

Dačić i Rogozin su danas predsedavali srpsko-ruskim Medjuvladinim komitetom za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Rogozin je najavio da će sledeća sednica komiteta biti održana u Rusiji, tokom druge polovine 2016. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.