U trendu

Šabić: Vlada mora da reši problem u Klinici Laza Lazarević, dosadašnji odnos neodgovoran

Predsednik Civilnog odbora za zaštitu ljudskih prava, advokat Rodoljub Šabić ocenio je danas da je Vlada Srbije ima obavezu da reši problem u beogradskoj Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“, ali da je njen dosadašnji odnos „ignorantski i neodgovoran“.

Šabić je u saopštenju, nakon sastanka sa članovima Štrajkačkog odbora zaposlenih koji mesecima ukazuju na propuste i nezakonitosti u radu u toj klinici, naveo da je vlada dužna da javnosti saopšti i uz prihvatljive argumente objasni svoj stav, ukoliko ne prihvata navode zaposlenih i predloge ministarke zdravlja Danice Grujičić za smenu v.d direktorke klinike Ivane Stašević Karličić.

„Ponašajući se kao do sad Vlada zapravo na klinici održava atmosferu u kojoj je, uz sve druge brojne probleme, najveći taj što se neizbežno urušava kvalitet zdravstvene zaštite pacijenata, dakle direktno ugrožavaju prava upravo onih onih zbog kojih i Vlada i klinika i zaposleni na njoj i njen direktor i postoje – prava građana“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, četiri meseca nakon predloga nadležnog ministarstva za smenu v.d. direktorke te klinike, Vlada Srbije ništa tim povodom nije preduzela.

„Jedina, poluzvanična informacija koju su zaposleni mogli dobiti bila je da koalicioni partneri (u vlasti) ne mogu da se dogovore oko smene v.d.direktora, da nema saglasnosti stranke kojoj mesto direktora ‘pripada'“, naveo je Šabić.

On je ocenio da je višemesečno prolongiranje rešavanja problema zbog nepostojanja nekakve stranačke pogodbe „ne samo neodgovorno nego i u direktnoj suprotnosti sa Ustavom koji izričito zabranjuje političkim strankama da potčinjavaju vlast sebi i da je neposredno vrše“.

Šabić je podsetio da su zaposleni u Klinici „Dr Laza Lazarević“ stupanjem u štrajk u septembru 2022. ukazali na lošu radnu atmosferu u toj ustanovi, za šta su optužili v.d. direktorku, kao i na propuste i nezakonitosti u radu, urušavanje kvaliteta zdravstvene zaštite i usluga i ugrožavanje bezbednosti pacijenata, neosnovano naplaćivanje usluga i druge probleme.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar