U trendu

Šabiću drugi put zabranjena saradnja sa Institutom za evropske poslove

Bivšem povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću Agencija za borbu protiv korupcije odbila je da izda saglasnost za saradnju sa Institutom za evropske poslove na projektu o manjinskim pravima u Srbiji, drugi put u četiri meseca.

Kako se navodi u saopštenju, Institut za evropske poslove uputio je Šabiću pismo kojim ga poziva da bude jedan od predavača na treningu „Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji“ koji će se održati krajem meseca u Kragujevcu i koji za cilj ima pripremu budućih pripadnika pravosudja za odbranu prava marginalizovanih manjina u Srbiji, te je Šabićevo predavanje trebalo da im prenese znanja o zaštiti podataka o ličnosti kao mehanizmu zaštite manjinskih prava.

Dodaje se da bi se čitava saradnja Instituta za evropske poslove i Šabića zasnivala upravo na tom predavanju, pri čemu bi Šabićeva interakcija sve vreme bila sa polaznicima treninga, odnosno studentima i studentkinjama prava, a Šabić bi preneo svoje teorijsko i empirijsko znanje, „kao što je to nebrojeno puta radio za vreme trajanja povereničkog mandata“.

„Medjutim, kako od kraja tog mandata nije prošlo pune dve godine, prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije bivši funkcioner dužan je da za svako zasnivanje poslovne saradnje zatraži saglasnost od Agencije. Očigledno, Agencija je predavanje na temu zaštite podataka o ličnosti u svrhu zaštite manjinskih prava videla kao ‘sukob interesa’ te je odbila da izda traženu saglasnost, čime je Šabiću direktno onemogućeno da učestvuje u programu“, navodi se.

Institut za evropske poslove je naveo da se protivi „proizvoljnom korišćenju prava Agencije“ jer i pored višestruke analize nije mogao da dodje do zaključka gde bi u opisanoj saradnji moglo da dodje do sukoba interesa, što može predstavljati jedini opravdani razlog za zabranu saradnje sa Institutom.

„Sumnjamo da je odluka Agencije reakcija na činjenicu da je Institut u aprilu 2017. nedvosmisleno utvrdio da su zaposleni u Agenciji protivzakonito pristupali podacima o imovini Siniše Malog. Tada smo utvrdili da niko u Agenciji nije imao bezbednosni sertifikat da pristupi podacima koji su imali oznaku ‘strogo poverljivo'“, dodaje se.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.