U trendu

S&D u EP pozvali Vučića da napravi jasan proevropski izbor i uvede sankcije Rusiji

Politička grupa Socijalisti i demokrate (S&D), druga po snazi u Evropskom parlamentu (EP), pozvala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da konačno napravi jasan proevropski izbor, da obnovi demokratiju i vladavinu prava u zemlji i da ozbiljno shvati reforme na evropskom putu.

U objavi povodom pobede Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS) na jučerašnjim izborima, Socijalisti i demokrate navode da Beograd mora što pre da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije, a da će suprotno postupanje Srbije imati posledice po njenu evropsku perspektivu.

„Povratak pluralističkog parlamenta u Srbiji sa različitim opcijama pozitivan je pomak. Međutim, Socijalisti i demokrate žale zbog ograničene mogućnosti birača da načine izbor na osnovu informacija, slobodan od neprikladnog pritiska vladajuće stranke“, navodi se u saopštenju.

Poslanik Socijalista i demokrata Teis Ruten (Thijs Reuten), šef delegacije Evropskog parlamenta koja je posmatrala izbore u Srbiji, rekao je da je „glavni uspeh“ u tom procesu učešće opozicije, ali da se „nažalost, osim većeg odziva birača, ne može dodati ništa pozitivnije“.

„Uprkos nekim zakasnelim zakonskim promenama i učešću različitih političkih opcija, izborima je u potpunosti dominirala vladajuća partija. SNS i njeni saveznici vršili su pritisak na birače, zloupotrebljavali medijsku scenu i ponovo potvrdili naše razočaranje dešavanjima u Srbiji. Uz sve to, u narednom sazivu skupštine Srbije biće i ekstremno desnih partija“, naveo je Ruten.

On je dodao da je „važno naglasiti da tri različita nivoa izbora održana u isto vreme ne bi trebalo da budu normalna praksa u krhkim demokratijama“, jer su „slabi izborni uslovi osnova za zloupotrebu sistema od vlasti“.

„Dokaz za to je sinoćno zatvaranje Republičke izborne komisije, koja nije objavila ni preliminarne rezultate ni izlaznost, dok je predsednik Vučić sebe proglasio pobednikom predsedničkih izbora“, kazao je Ruten.

Poslanik Socijalista i demokrata iz Hrvatske Tonino Picula, portparol te grupe za spoljnu politiku, rekao je da „ne gaji nikakve iluzije“ i da ne bi trebalo ni Evropska komisija.

„Predsednik Aleksandar Vučić i njegova stranka SNS, povezana sa Evropskom narodnom partijom, nastaviće da izvrgavaju demokratiju ruglu. Posle odbijanja Srbije da ispuni obaveze kao kandidat za članstvo u EU tako što će uvesti sankcije Rusiji, Vučić sada dodatno pogoršava situaciju. Srbija treba da napravi veoma jasan izbor za Uniju ili da se suoči sa ozbiljnim posledicama“, naveo je Picula.

Picula je dodao da Socijalisti i demokrate nisu menjali stav i da Evropski savet ne treba da otvara nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom sve dok Vučićeva vlada ne napravi jasan izbor za EU, odnosno „dok ne odustane od namernog uništavanja vladavine prava i dok ne uvede sankcije Rusiji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.