U trendu

Si Djinping i Tomislav Nikolić obišli Kalemegdan

Predsednik Kine Si Djinping obišao je danas sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem park Kalemegdan i Beogradsku tvrdjavu.

Gosti iz Kine i predsednik Nikolić tokom šetnje Kalemegdanom posetili su vidikovac i obišli Spomenik pobedniku a koordinator za turizam „Beogradska tvrdjava“ Relja Seratlić ukratko je predstavio burnu srpsku istoriju.

Obilazak Kalemegdana bio je predvidjen kao neformalni deo posete kineske delegacije i trajao je oko pola sata, nakon čega će supruge kineskog i srpskog predsednika, Peng Lijuan i Dragica Nikolić, obići jednu zemunsku školu za osobe sa posebnim potrebama, prenela je Radiotelevizija Srbije.

Predsednik Srbije prirediće svečanu večeru u čast kineskog predsednika i njegove supruge.

Si i Nikolić položili su ranije danas kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu, a ceremoniji su prisustvovali i ministri kulture dve zemlje, Ivan Tasovac i Luo Šugang.

Otkrivene su i table novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine i preuzet spomenik kineskom filozofu koji će biti postavljen ispred budućeg Kineskog kuturnog centra.

Dvojica predsednika prethodno su položila cveće na spomenik službenicima ambasade Kine poginulim u NATO bombardovanju 1999. godine.

Si Djinping je danas popodne doputovao u trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će Kina i Srbija potpisati deklaraciju o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu i dvadesetak medjudržavnih sporazuma.

Si Djinping je prvi predsednik Kine koji dolazi u Beograd posle više od 30 godina, a njegova poseta ocenjuje se kao istorijska i na srpskoj i na kineskoj strani.

Za sutra su planirani razgovori sa najvišim srpskim zvaničnicima, predsednikom Tomislavom Nikolićem, premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednicom parlamenta Majom Gojković, a predsedniku Kine biće uručen i Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

U nedelju će predsednici Nikolić i Si posetiti Železaru Smederevo koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.