U trendu

Šib: Očekujemo od Srbije da uvede sankcije Rusiji – brže će napredovati ka EU

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da Nemačka i Evropska unija (EU) očekuju od Srbije da se priključi sankcijama Unije Rusiji jer je Beograd na putu ka EU.

„EU je i zajednica vrednosti, imamo zajedničke vrednosti i zajedničku spoljnu politiku, i pitanje da li će se priključiti merama Unije je povezano sa tim“, rekao je Šib na televiziji N1.

On je dodao da je Nemačka veoma svesna energetske zavisnosti Srbije od Rusije, baš kao i njegova zemlja, i da u ovoj oblasti „želimo da pružamo podršku Srbiji, svesni toga šta to znači osloboditi se energetske zavisnosti“.

Šib je ukazao da je „težište podsticanje vetroparkova, povećanje energetske efikasnosti, smanjenje energetske potrošnje, još više ćemo to podsticati u narednom periodu u medjusobnoj saradnji“.

„Sve je u rukama Srbije, proces evrointegracija je smišljen tako da u što većoj meri zemlje kandidati sprovode reforme to je brži napredak ka članstvu. Nemačka podržava Srbiju na tom putu. Što se brže pridruži zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, Srbija će brže napredovati na putu ka EU i mi tu Srbiju potpuno podržavamo“, kazao je Šib.

On pojašnjava da sankcije medjunarodne zajednice, i u okviru nje i EU, „nisu došle iz čista mira“.

„U ovom trenutku se radi o tome da se osudi ruska agresija, da se nazove kako jeste – agresijom, humanitarna situacija je dramatična, reč je o tome da se pokaže solidarnost sa Ukrajinom i ti signali su veoma važni, u tom smislu Srbija je poslala važne signale i to pozdravljamo“, naveo je nemački ambasador.

Upitan hoće li Nemačka povući investitore, ako Srbija odbije da uvede sankcije Rusiji, on je kazao da su to „vrlo hipotetička pitanja“.

„Razvoj je u toku, sama preduzeća odlučuju za sebe šta će uraditi, ja vidim i dalje pozitivan trend… Kada je reč o zemljama koje teže ka EU, moramo pokazati jedinstvo, solidarnost, zalagati se zajedno da se završi ovaj strašni rat što je pre moguće“, istakao je Šib.

Komentarišući izborni proces i rezultate izbora u Srbiji, kazao je da ga raduje što je izlaznost bila znatno veća nego prošli put, navodeći da sada Srbija ima skupštinu koja ima veći pluralizam nego prošli put.

„Dobro je da nismo imali bojkot, dobro je da sada imamo opoziciju u skupštini i to je veoma važno za stabilnu demokratiju“, ocenio je Šib.

Na pitanje kako ocenjuje to da je Srbija nabavila kineski protivvazdušni sistem, Šib je rekao da je to primljeno k znanju, ali da je odluka Srbije sa kim će saradjivati.

„Srbija je vojno neutralna zemlja koja je rekla da ne teži članstvu u NATO, medjutim, saradjuje u velikom broju medjunarodnih misija UN i EU u upravljanju medjunarodnim krizama, saradjuje i sa nemačkom vojskom u Maliju. To je odluka Srbije sa kim će saradjivati, ali smo takodje zainteresovani da se intenzivira naša vojna saradnja i pomno pratimo šta se tu dešava, isporuku ovog PVO sistema prošlog vikenda primili smo k znanju, ali veoma smo zainteresovani da sa Srbijom saradjujemo i u ovoj oblasti“, rekao je Šib.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.