U trendu

Sindikat: Obdukcija potvrdila da je vojnik tokom vežbe na Pešteru umro zbog trovanja gasom

Stariji vodnik prve klase Vojske Srbije Dejan Stojković preminuo je od trovanja gasom tokom vežbe na poligonu „Pešter“ u junu ove godine, saopštio je Vojni sindikat Srbije (VSS) pozivajući se na obdukcioni nalaz.

VSS piše da je obdukcioni nalaz potvrdio ono što su Stojkovićeve kolege i učesnici vežbe na Pešteru, znali još tog dana kad je on vršeći svoju službu izgubio život.

„Ministarstvo odbrane, Generalštab i država kao poslodavac, još jednom su pali na ispitu časti i morala. Posle niza vanrednih dogadjaja sa smrtnim posledicama, ovaj slučaj je ozbiljno poljuljao poverenje pripadnika vojske i javnosti u vojni vrh. Sad je završna reč na tužilaštvu koje vodi istragu“, navodi se u saopštenju.

Naglasili su da očekuju da se utvrdi odgovornost ljudi iz sistema odbrane za propuste u održavanju sredstava borbene tehnike i organizaciji vežbe.

„Nadamo se da je ovo poslednji put da organizacijom jedne isključivo vojne aktivnosti upravljaju i rukovode Nenad Miloradović i trgovci oružjem“, dodao je VSS.

VSS će na osnovu svojih zakonskih ovlašćenja predložiti da Stojković bude posthumno odlikovan jer je svoj život „položio časno vršeći svoju vojničku dužnost“, a njegovoj porodici pružiće materijalnu i pravnu pomoć.

Stojković je priminuo 24. juna pošto mu je iznenada pozlilo tokom vežbe na poligonu „Pešter“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.