U trendu

Skot: SAD ne traže od Srbije da bira izmedju EU i Rusije

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kajl Skot izjavio je da SAD ne traže od Srbije da bira izmedju Evropske unije i Rusije.

„Snažno podržavamo Srbiju na njenom putu ka Evropskoj Uniji i ne mislimo da to isključuje dobre odnose sa Rusijom“, rekao je Skot za izdanje „Novog Magazina“ od četvrtka i dodao da SAD kao članica NATO nema ni primedbe na to što Srbija vojno saradjuje i sa Rusijom.

On je rekao da u procesu pridruživanja EU Srbija zemlja kandidat mora da ubedi članice da će svojim pridruživanjem doprineti Uniji i da će Srbija morati da bude potpuno posvećena EU, „uključujući i to da prihvati i sprovodi njenu zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku, kako bi time okončala proces pridruživanja“.

Skot je rekao da vizija Evrope koja je „u miru, celovita i slobodna“ neće biti ostvarena dok zemlje Zapadnog Balkana ne prevazidju nasledje 1990-ih i „ostvare svoje potencijale kao potpuno integrisane članice EU“, ali da ipak vidi napredak regiona.

Govoreći o odnosima Beograda i Prištine, ambasador je rekao da je ostvaren veliki napredak u Briselskom dijalogu, ali da neke obaveze nisu ispunjene i da obe strane imaju mnogo toga da urade kako bi se postigla potpuna normalizacija odnosa.

„Neke obaveze i dalje ostaju neispunjene. Nedostatak napretka po pitanju Zajednice srpskih opština je primer. Obe strane i dalje imaju mnogo toga da urade ako žele da dodju do cilja koji su unapred utvrdile – potpune normalizacije odnosa“, rekao je Skot.

On je rekao i da su ubistvo amričkih državljana  braće Bitići (1999. godine) i paljenje ambasade SAD (2008. godine) „stvari koje se moraju rešiti“.

Skot je rekao da vidi porast tabloidnog novinarstva u svetu i u Srbiji, ali da „zdravi, slobodni i dinamični mediji uvek igraju uvek igraju važnu ulogu u demokratijama“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar