Skot: Vulin možda želi da skrene pažnju

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot izjavio je danas da ministar odbrane Aleksandar Vulin kritikama na njegov račun možda želi da skrene pažnu s nagradjenih tekstova o ministrovoj imovini i obrazloženju da je dobio novac od suprugine tetke iz Kanade.

Vulin je juče oštro kritikovao američkog ambasadora zbog njegove izjave da je, po izveštaju Fridom Hausa, opala sloboda medija u Srbiji i da je ona jedina u regionu u kojoj postoji trend slabljenja demokratije.

„Iznenadjen izjavom ministra Vulina. Možda skreće pažnju sa dobitnika srpskih nagrada za istraživačko novinarstvo i nagrađenom serijom članaka o ministru Vulinu i (hašteg) TetkaIzKanade. Čestitam dobitnicima NUNS-ovih nagrada na hrabrosti, profesionalizmu i posvećenosti slobodi medija“, naveo je Skot danas na Tviteru.

Nagrada Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) za najbolji onlajn prilog pripala je Bojani Pavlović za tri istraživačke priče o Vulinu i o slučaju „tetke iz Kanade“, objavljene na portalu KRIK septembra i oktobra 2017. i januara 2018. godine.

Skot je na uručenju nagrada rekao da su „energični i slobodni mediji kao Sunčeva svetlost koja pročišćava demokratsko društvo od koruptivnih i neumerenih postupaka vlasti“, zbog čega SAD podržavaju te nagrade.

Ambasador je dodao da je po izveštaju Fridom hausa za 2018. godinu opala sloboda medija u Srbiji i da je to jedina zemlja u regionu u kojoj postoji trend slabljenja demokratije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.