najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Skupština Srbije večeras završila rad, nastavak u utorak

Poslanici Skupštine Srbije večeras su završli raspravu o predlogu odluka o učešću vojske u mirovnim operacijam UN i EU, a nastaviće rad u utorak, 8. novembra.

Tokom dana, većina poslanika u Skupštini Srbije najavila je da će podržati učešće snaga odbrane Srbije u multinacionalnim operacijama i da se time doprinosi očuvanju svetskog mira i stabilnosti.

Poslanik Liberalno demokratske partije (LDP) Nenad Milić naveo je da ta stranka podržava učešće u medjunarodnim mirovnim operacijama, jer se njima doprinosi u i izgradnji i očuvanju mira u regionu i svetu. 

Poslanik Socijaldemokratske stranke (SDS) Goran Bogdanović takodje je najavio podršku, uz navode da se time doprinosi jačanju bezbednosti Srbije, ali i svetskoj bezbednosti.Poslanik Demokratske stranke (DS) Radoslav Milojičić rekao je da će i ta stranka podržati učešće vojske u tim misijama, ali je raspravu iskoristio da skrene pažnju na male plate pripadnika VS i neopremljenost vojske.

Milojičić, ali i poslanik Srpske radikalne stranke Božidar Delić, negodovali su što se godišnji plan o učešću u multinacionalnim operacija za 2016. usvaja dva meseca pre isteka godine, ističući da je to neprihvatljivo.

Delić je rekao da Srbija mora da pokaže da ima dostojanstvo i da pamti, tako da ne može da prihvati svaku misiju i da su oni apsolutno protiv da se u pojedine zemlje šalju pripadnici VS.

Poslanik Dveri Srdjan Nogo rekao je da su mirovne misije u organizaciji EU apsolutno neprihvatljive i da nisu u interesu Srbije i da su one pre svega paravan za NATO.

Poslanica Srpske napredne stranke  Marija Obradović rekla je da je učešće pripadnika VS vrlo važan element spoljne politike i aktivan činilac u očuvanju medjunarodnog mira i bezbednosti.

Ona je odgovorili i poslaniku SRS-a o potrebi da se ne učestvuje u pojedinim misijama, ocenivši da takve izjave ne znače ništa drugo nego pozivanje na izolaciju.

Poslanici Skupštine Srbije su razmatrai plan učešća vojske i policije u operacijama UN i EU u 2017, po kome je predvidjeno angažovanje do 700 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i 18 iz redova Ministarstva unutrašnjih poslova.

U utorak, 8. novembra, skupština će nastaviti rad razmatranjem amandmana i na Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama. 

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike