SNS da se ogradi od ličnosti poput Šljivančanina

Evropska narodna partija (EPP) čija je Srpska napredna stranka (SNS) pridružena članica, uputiće zahtev rukovodstvu SNS da se ogradi od ličnosti poput Veselina Šljivančanina i uzdrži se od „bilo kakvih poteza koji bi mogli da stvore tenzije izmedju suseda“, prenela je u sredu uveče Televizija N1.

Portparol evropskih narodnjaka Zigfrid Muresan je toj televiziji potvrdio da je EPP upoznata s „nemilim dogadjima koji su se dogodili na lokalnom nivou, na tribini u Beški“.

„Zahtevaćemo od rukovodstva SNS da preduzme odgovarajuće mere ukoliko se pokaže da su optužbe u vezi s pomenutim dogadjajem tačne. Sve naše članice, odnosno političke partije, moraju da poštuju integritet svojih suseda, kao i da budu svesne istorijskih okolnosti“, naveo je Muresan.

Dodao je da SNS, kao i sve ostale članice EPP, „moraju da se ograde od takvih ličnosti ali i da se uzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli da stvore tenzije i potencijalno konfliktne situacije medju susedima“.

SNS je u novembru 2016. godine primljena kao pridružena članica u Evropsku narodnu partiju, što je status koji imaju stranke iz zemalja koje su kandidati za članstvo u EU. Taj status imaju i švajcarski demohrišćani i jedna norveška konzervativna partija.

Šljivančanin, penzionisani oficir Jugoslovenske narodne armije i Vojske Jugoslavije, koji je bio jedan od komandanata u bici za Vukovar, pušten je 2011. godine na slobodu pošto je izdržao dve trećine desetogodišnje kazne zatvora na koju ga je Tribunal u Hagu osudio zbog ratnog zločina pomaganja i podržavanja mučenja hrvatskih zarobljenika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.