U trendu

Šole i Eskobar: ZSO – obavezno, ali na poput RS

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakli su formiranje Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom kao jedan od najvažnijih zadataka.

Dodali su da ispunjavanje te obaveze nije u suprotnosti sa ustavom Kosova, te da se izričito protive stvaranju „bilo kakvog entiteta koji bi ličio na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini“.

Uopšteno govoreći, ona bi bila struktura za opštine sa većinski etničkim srpskim stanovništvom, koja bi koordinisala pitanja i usluge kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, urbano i ruralno planiranje i lokalni ekonomski razvoj, drugim rečima, funkcije za koje su sve opštine na Kosovu odgovorne, naveli su oni u autorskom tekstu koji prenosi Kossev.

To je, po njihovom mišljenju, način da se poboljša svakodnevni život ljudi, stvara poverenje između etničkih Srba i centralne vlade, obezbedi veća povezanost između severa i ostatka zemlje i stvori mehanizam za potpunije učešće Srba u građanskom životu Kosova.

Jednako je važno, kako su naveli, da je sprovođenje Sporazuma o ZSO neispunjena pravno obavezujuća međunarodna obaveza koja zahteva delovanje Kosova, Srbije i EU.

Dodali su da je posvećenost SAD u pružanju podrške dijalogu koji se vodi uz podršku EU, i dalje tu.

Istakli su još i da ispunjavanje obaveze Kosova za osnivanje ZSO ne podriva njegov ustav, niti ugrožava njegov suverenitet, nezavisnost ili demokratske institucije.

„Izričito se protivimo stvaranju bilo kakvog entiteta koji bi ličio na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini“, dodali su Šole i Eskobar.

Oni su ponovili da međunarodna zajednica ne nastoji da nametne rešenje i da u EU postoji četrnaest sličnih aranžmana.

„Umesto toga, od Kosova tražimo da pruži svoju viziju ove Zajednice i voljni smo da pružimo ekspertizu i političku podršku kako bismo osigurali da ona funkcioniše u najboljem interesu za sve stanovnike Kosova. Kosovo u okviru dijaloga koji se vodi uz podršku EU može da odbaci opcije koje ugrožavaju njegovu pravnu strukturu, ali ne može da odbija da ispuni svoje obaveze“, naveli su.

Dodali su da su SAD, kao zemlja koja najviše u svetu podržava Kosovo, posvećene tome da pruže podršku narodu Kosova kako bi se osiguralo da se ne podriva njegova ustavna i pravna struktura.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar