U trendu

Šormaz: Kandidovaću se za predsednika SNS-a

Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz izjavio je danas da će se kandidovati za predsednika te stranke ukoliko se Aleksandar Vučić, kako je rekao, zaista povuče s mesta predsednika SNS-a.

Šormaz je u intervjuu agenciji Beta kazao da SNS nije menjala program, ali da je poslednjih godina promenila politiku.

„Kada sam se 2010. godine učlanio u SNS, u vrhu stranke mi je rečeno da će glavni cilj biti članstvo u Evropskoj uniji i rešavanje kosovskog pitanja. Danas, posle više od deset godina na vlasti, evrointegracije su potpuno zaustavljenje, a kosovsko pitanje nije rešeno. U Srbiji ne funkcioniše pravna država, a ugrožena je i sloboda medija“, rekao je Šormaz.

Na pitanje da li se na predstojećoj vanrednoj Skupštini SNS-a, zakazanoj za 27. maj, mogu očekivati značajnije kadrovske promene, Šormaz je kazao da su promene najavljene, ali da ne zna da li će se i dogoditi.

„Ako je predsednik Vučić stvarno odlučio da se povuče s mesta predsednika, ja razmišljam da se kandidujem za predsednika stranke. Na skupštini bi, u tom slučaju, trebalo da bude nekoliko kandidata za predsednika i da članstvo odluči ko će voditi stranku u narednom periodu“, istakao je on.

Upitan kakve bi promene trebalo da donese novo rukovodstvo, Šormaz je rekao da je neophodno da se promene ponašanje i stavovi pojedinih visokih funkcionera.

„Velike promene su potrebne u SNS-u. Naš proklamovani cilj je članstvo u EU, i u skladu s tim ciljem trebalo bi da se usklade stavovi i ponašanje svih funkcionera SNS-a. Morali bi da se usaglasimo s politikom EU, kako bi što pre, u interesu naših građana, Srbija postala članica Evropske unije“, naglasio je funkcioner SNS-a.

Na pitanje šta bi trebalo da se promeni na unutrašnjem planu, Šormaz je ukazao na najnoviji izveštaj Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta gde se, između ostalog, ističe nedovoljno funkcionisanje pravne države.

„Već godinama evroparlamentarci ukazuju na nedostatak borbe protiv korupcije i kriminala, ugrožavanje ljudskih prava i slobode medija, ne usaglašavanje na zaštiti životne sredine… Korupcija je svuda prisutna, čak i u Norveškoj. Ali, u Norveškoj je stepen korupcije jedva merljiv, a kod nas je ogroman. Korupcija je u Srbiji postala sistemski problem“, ocenio je Šormaz.

Po njegovim rečima, nedopustv je napad na kardiohirurge u Nišu koji su operisali sve pacijente s liste čekanja.

„Niške lekare napadaju sa svih strana jer su operisali sve pacijente s liste čekanja. Ispada da našem zdravstvenom sistemu odgovaraju liste čekanja da bi se pacijenti upućivali na privatne klinike i da bi plaćali operacije po nekoliko hiljada evra. To je direktan udar na građane, na njihovu psihu, slobodu i standard“, naglasio je Šormaz.

Dodao je da iz navedenih razloga ne želi da osniva novu stranku, nego da se u okviru najveće stranke (SNS) bori za bolje i pravednije društvo u Srbiji.

„Srbija bi se najbolje i najbrže promenila kada bi prvo promenili političke organizacije unutar sebe. Srpske političke partije bi trebalo da počnu da se ponašaju i rade onako kako to rade civilizovane partije u Evropi. Ako je SNS najveća partija u Srbiji, promenama u toj stranci na ovim principima bi mnogo brže i lakše menjali naše društvo“, kazao je Šormaz.

Na pitanje kakakv je predsednik potreban SNS-u, Šormaz je kazao da bi to trebalo da bude osoba koja je apsolutno opredeljena za mesto Srbije u evroatlantskoj zajednici.

„A to znači da imamo predsednika koji će da nas vodi ka EU i NATO. Mi smo aplicirali za članstvo u EU i naša je obaveza da ispunimo sve uslove na tom putu. To moramo da shvatimo unutar svake partije, pa i u SNS-u. SNS-u je potreban predsednik koji će svakom članu da objasni da je najveći interes Srbije da postane članica EU“, rekao je Šormaz.

Upitan da li očekuje da će se vrh SNS-a osloboditi funkcionera čija se imena vezuju za mnogobrojne kriminalne afere, Šormaz je kazao da nema saznanja o kriminalu stranačkih kolega.

„Nijedna afera još nije dobila sudski epilog i zato nikoga ne mogu da smatram kriminalcem. Ne znam ko je kriv za npr. ‘aferu prisluškivanje’, jer niko nije osuđen. Ta kancelarija, iz koje je predsednik Vučić prisluškivan, radi i dan danas. Nikada nisam rekao da je Dragan Đilas ukrao 619 miliona evra, zato što o tome ne postoji sudska presuda. Dakle, probelm je što nemamo sudske presude, i to govori da u Srbiji ne funkcioniše pravna država“, naglasio je funkcioner SNS-a.

Dodao je da je u izveštajima EU najveća primedba to što u Srbiji nema pravne države.

„Evropskoj uniji je prioritet pravna država u Srbiji, a ne uvođenje sankcija Rusiji ili sporazum s Prištinom“, zaključio je Šormaz.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.