U trendu

Srbija dobila saglasnost EU za otvaranje klastera četiri

Zemlje članice EU postigle su saglasnost o otvaranju klastera četiri – „Zelena agenda i održiva povezanost“ u pregovorima o članstvu sa Srbijom, potvrdjeno je za Radio-televiziju Srbije (RTS) u diplomatskim izvorima u Briselu.

Klaster četiri biće otvoren na Medjuvladinoj konferenciji, koja će biti održana 14. decembra u Briselu, nakon sastanka Saveta ministara opštih i evropskih poslova EU, navodi RTS.

U okviru ovog klastera biće otvorena istovremeno četiri nova poglavlja: poglavlje 14 o transportnoj politici, 15 o energetici, poglavlje 21+ trans-evropske mreže i poglavlje 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Ovu odluku bi trebao zvanično da usvoje i ambasadori zemalja članica na sastanku u sredu, 8. decembra, čime će Srbija, posle zastoja od dve godine, biti u situaciji da učini sledeći korak u pregovorima o članstvu u EU.

Klaster četiri se odnosi na „zelenu agendu i održivu povezanost“, objedinjuje poglavlja ili oblasti koja su vezana za transport, energetiku, transevropske mreže, zaštitu životne sredine i klimatske promene.

„Probaćemo da nadjemo rešenja, iako nismo ni za šta krivi, osim što nije bilo dovoljno razgovora sa ljudima. Iako su drugi nadležni za to, ja sam spreman da preuzmem krivicu za to“, rekao je Vučić.

On je rekao da su „Djilas, Tepić i Zelenović uzeli pare od Rio Tinta a sada protestuju“.

„Za tri meseca su izbori, ali neće brojati glasove ‘mašinski mozak’ već će važiti jedan čovek jedan glas. Samo će se na izborima odlučiti ko će upravljati Sribijom“, rekao je Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.