U trendu

Srbija donira Albaniji 2 miliona evra

Srbija će donirati Albaniji dva miliona evra pomoći za saniranje posledica prošlogodišnjeg zemljotresa, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić.

Istakla je da je to i poruka za zajedničku budućnosti i drugačije odnose.

Brnabićeva je novinarima u Briselu, gde je organizovana Međunarodna donatorska konferencija „Zajedno za Albaniju“, kazala da Srbija želi da pokaže solidarnost i podršku albanskom narodu.

„Mnogo smo radili na stabilizaciji u regionu i boljem povezivanju. Drago mi je što je Albanija pristala i na ‘mini-Šengen’ inicijativu. Ovo je još jedan način da pokažemo da smo tu za sve naše partnere, za sve gradjane iz regiona i onda kada je teško i kada je nevolja“, rekla je Brnabićeva.

Pored toga što je predstavljala Srbiju na donatorskoj konferenciji, premijerka se sastala sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, predsednkom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, a imala je i radni ručak sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem.

Brnabićeva je ocenila da su ti razgovori bili jako dobri i istakla da su svi pohvalili napredak Srbije.

„Sa predsednikom Evropskog parlamenta smo se dogovarali da odmah nakon izbora poseti Srbiju i novi saziv parlamenta, što je dosta dobro za našu dalju evropsku perspektivu. Sa predsednikom EK je bio jako konkretan razgovor oko napretka Srbije i posvećenosti nove Evropske komisije agendi proširenja“, rekla je Brnabićeva.

Predsednica Vlade Srbije kaže da je zahvalila šefici Evropske komisije koja je, navodi, otvoreno pričala o tome koliko je Zapadni Balkan važan za EU i koliko je važna agenda proširenja.

Kako ističe, nova EK će nastaviti da insistira na tome da bez Zapadnog Balkana Evropska unija nije kompletna.

Na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji „Zajedno za Albaniju“ skupljeno je 1,15 milijardi evra, obajvio je komesar za proširenje Oliver Varheji.

Oliver Varheji kao predsedavajući donatorskom konfrencijom koju je u Briselu organizovala EU kaže da sa ponosom može da zaključi da je skupljeno 1,15 milijardi evra pomoći za obnovu zemljotresom pogođene Albanije.

„Jaka poruka koju smo poslali albanskom narodu jeste da mi brinemo“, naveo je Varheji na svom Tviter nalogu. On je najavio da će se vrlo brzo krenuti u primenu skupljenih sredstava za rekonstrukciju i rehabilitaciju Albanije. Vlada Srbije je za pomoć Albaniji izdvojila 2 miliona evra.

Premijerka Ana Brnabić je sa donatorske konferencije u Briselu poručila da je pomoć Srbije Albaniji znak prijateljstva, podrške partnerima u nevolji i zalog zajedničke budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (7)