U trendu

Srbija uručila protestnu notu Severnoj Makedoniji zbog markice s mapom NDH

Srbija je danas ambasadoru Severne Makedonije u Beogradu uručila protestnu notu povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke sa mapom fašističke Nezavisne Države Hrvatske (NDH), saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije zatražilo je da sporna poštanska marka odmah bude povučena iz cirkulacije i da Vlada Severne Makedonije najoštrije osudi njeno štampanje i objavljivanje, navodi se u saopštenju.

„U suprotnom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preduzeće dalje korake u cilju zaštite interesa Srbije“, navelo je ministarstvo na čijem je čelu Ivica Dačić.

Kako se navodi, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije objavljivanje takve poštanske marke, i to na Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, „shvata kao neprijateljsku provokaciju usmerenu protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije“, i kao uvredu za ceo srpski narod „koji je u koncentracionim logorima te iste NDH stradao u stotinama hiljada“.

„Ministarstvo spoljnih poslova Srbije izražava najoštriji protest povodom štampanja i objavljivanja poštanske marke na kojoj se nalazi geografska karta fašističke Nezavisne Države Hrvatske, koja obuhvata i delove Srbije sve do Beograda, delove Crne Gore i celu Bosnu i Hercegovinu, a čije pominjanje evocira uspomene gradjana Srbije i srpskog naroda u celini na najmračniji period u novijoj istoriji“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da „ovakvi pokušaji istorijskog revizionizma grubo narušavaju bilateralne odnose Srbije i Severne Makedonije i saradnju i stabilnost čitavog regiona“.

Mediji su danas preneli da je Pošta Severne Makedonije uoči Dana Evrope, 9. maja, u okviru serije markica „Severna Makedonija u EU“, objavila markicu posvećenu Hrvatskoj, ali s mapom NDH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.