U trendu

Srpske i kosovske NVO: Stalni ciklus eskalacije i deeskalacije odraz neuspeha političke mašte

Grupa nevladinih organizacija (NVO) sa Kosova i iz Srbije ocenile su danas da je stalni ciklus eskalacije i deeskalacije u odnosima Beograda i Prištine „odraz neuspeha političke mašte“, a da energija uložena u suočavanje sa najnovijom krizom odvlači pažnju od hrpe gorućih pitanja koja neposredno utiču na svakodnevni život gradjana.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju nakon sastanka u Gračanici, te nevladine organizacije pozvale su na nove konstruktivne glasove koji gledaju u budućnost, ali istovremeno prepoznajući prošlost, odnosno glasove koji „tragaju za partnerstvima i koalicijama mimo crvenih linija koje bi trebalo da ih definišu i one koji javno ustaju protiv ponižavajuće retorike i retorike koja izaziva podele“.

Ocenili su da već postoji trend da ljudi, posebno mladi, napuštaju Srbiju i Kosovo i ostale delove Zapadnog Balkana, a da se „nove torbe pakuju kako se podižu nove barikade“, dodaju ći da će se verovatno vrlo mali broj njih vratiti.

Kako su dodali, mnoge grupe koje se smatraju izvan spektra dijaloga Beograda i Prištine su fundamentalno ignorisane, poput romska zajednica koja je marginalizovana i u Srbiji i na Kosovu.

Ocenili su da je potrebno održati kanale komunikacije koji smanjuju mogućnost nesporazuma i dezinformacija, ističući da su mnogi problemi sa kojima se suočavaju obe zajednice skoro identični, ali da se to retko prepoznaje.

Naveli su da je upravo sada vreme za solidarnost, jer je rat u Ukrajini „bolan podsetnik na mračnu realnost rata“ i istakli da se protive svim neopravdanim projekcijama sile i svim narativima mržnje i podele

„Budućnost Kosova i Srbije neizbežno su isprepletane, a sporazum o normalizaciji odnosa predstavlja presudan prvi korak u izgradnji boljeg sutra. Medjutim, on je samo prvi korak“, dodaje se.

Zajedničko saopštenje potpisali su: Aktiv, Balkan Forum, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za demokratiju i edukaciju, Centar za mir i toleranciju, Centar za interdisciplinarne studije Balkana, Centar za zastupanje demokratske kulture, Community building Mitrovica, Evropski fond za Balkan, Forum za razvoj i multietničku saradnju, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i mnoge druge NVO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.