U trendu

Srpsko i ex jugoslovensko oružje primećeno u ratu u Ukrajini

Automatske puške proizvedene u fabrici Zastava oružje u Kragujevcu, kao i minobacači i minobacačka municija iz Krušika primećeni su na najnovijim snimcima sa ukrajinskog ratišta, piše danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Na snimcima ukrajinskih vojnika koje je objavio taj portal su uočljive jurišne puške modela M-70AB2 iz Kragujevca, koje imaju karakterističan preklopni kundak, nišan za gadjanje tromblonskom minom i neznatno drugačije drvene obloge, po kojima se razlikuju od ostalih derivata iz porodice pušaka Kalašnjikov.

„Različite jedinice i različita mesta gde su nastali snimci ukazuju na to da se ne radi o nekim pojedinačnim primercima koji su ilegalno došlo su Ukrajine, već o paketu naoružanja. Neke od zemalja regiona poseduju Zastavine automatske puške i cenimo da je to izvor te pošiljke u okviru podrške NATO za naoružavanje ukrajinskih snaga bezbednosti“, piše portal i dodaje da zvaničnih informacija o tome ko je šta poslao nema zbog očekivane ruske negativne reakcije.

Portal podseća da je Hrvatska potvrdila da se u njenom paketu pomoći nalazi pešadijsko naoružanje, uključujući automatske puške i puškomitraljeze i municiju za četiri pešadijske brigade.

U tekstu se dodaje da nije bilo primereno da se Ukrajini pošalju hrvatske puške VHS, jer su u kalibru 5,56 milimetara koji se tamo ne koristi, pa je verovatno odlučeno da se proslede Zastavine puške, jer su u kalibru 7,62 milimetara, za koji u Ukrajini postoje ogromne zalihe.

„Za Zastavu nije problem ustanoviti poreklo automatskih pušaka, jer je formirana arhivska baza po fabričkim brojevima za svaki komad naoružanja koji je iz kragujevačke fabrike izašao od kraja sedamdesetih godina. Za Srbiju je važno da može da pokaže da se ne meša u rat u Ukrajini i da nikoga ne snabdeva sredstvima ratne tehnike i municijom u kontekstu vojne neutralnosti“, piše u tekstu.

Takodje se dodaje da su prvih dana ruske invazije na Ukrajinu u ratnom plenu ruskih jedinica iz Donbasa primećeni primerci minobacačkih mina M-73 kalibra 60 milimetara, sa oznakama koje jasno ukazuju da su proizvedene u Krušiku u Valjevu, u trećem kvartalu 2016. godine.

„Taj izvoz se podudara sa izveštajem Ministarstva trgovine iz 2017. u kojem se navodi izvoz 2005 komada sredstava, očigledno minobacačkih mina, u vrednosti 171.595 američkih dolara na osnovnu sertifikata krajnjeg korisnika izdatog u Ukrajini. Na snimcima odbrane Kijeva vidi se i minobacač M-57 kalibra 60 mm za koji nije poznato kako je tamo došao“, piše taj portal.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar