U trendu

SRS: Podržavamo malinare ali potrebna je promena politike i ukidanje Sporazuma o stabilizaciji

Srpska radikalna stranka (SRS) podržala je danas zahteve malinara za većom otkupnom cenom roda ali i ocenila da rešenje neće biti moguće ako država ne bude odustala od, kako je rečeno, pogubne jednostrane primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i ako ne uvede carine na proizvode iz Evropske unije (EU).

„SRS još od 2008. godine upozorava da će nekontrolisani uvoz i jednostrana primena SSP, kao i dalji strmoglavi put ka EU, doneti propast našim poljoprivrednicima, ali i svim drugim ljudima koji žive od svog rada. Sada imamo veliki protest malinara koji traže 180 dinara otkupne cene, ali to je samo jedan deo koji treba da se ispuni. Da bi imali pravu cenu, Vlada treba da promeni ekonomsku politiku i ukine SSP, uvede carinu na robu iz EU kako bi izbegli da naša roba bude nekonkurentna na našem tržištu“, rekao je poslanik SRS Miljan Damjanović.

Na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine, Damjanović je upitao ko ima interes od takve politike i podsetio da je i vladajuća SNS pre dolaska na vlast tvrdila da tadašnja vlast Demokratske stranke forsira tajkune i hladnjačare i da je to glavni problem sa malinarima i niskom cenom.

„Danas vidimo da oni sprovode istu politiku“, rekao je Damjanović i ocenio da sa ponudjenom cenom od 50 do 100 dinara po kilogramu maline, proizvodjači ne mogu da pokriju ni proizvodne troškove a kamoli da naprave neki profit.

On je dodao da SRS podržava protest malinara i svih drugih proizvodjača i poljoprivrednika i da će se u parlamentu boriti za njihov položaj ali da je jedino sveobuhvatno rešenje tog problema da se ukine SSP i da se iskoriste pozitivne mogućnosti sporazuma o saradnji sa Rusijom.

„Dokaz da vlada ne zna šta radi, ili da radi za interese tajkuna, je podatak da ova država na izvozu malina godišnje zaradi 250 miliona. Pa, kome ide u prilog da taj novac ne udje u kasu? Očekujemo da će se o ovom problemu govoriti i u parlamentu i smatramo da je konačno vreme da se shvati da od sedenja na dve stolice nema ništa, osim političkog samoubistva“, rekao je Damjanović.

Poslanik SRS je dodao da od najavljene rekonstrukcije Vlade Srbije neće biti nikakve koristi ako se ona svede samo na promenu pojedinih lica i ako ne dodje do promene politike.

Damjanović je kritikovao poskupljenje goriva i podsetio da je akciza na naftne derivate 70 odsto.

„Mi stalno slušamo da imamo suficit koji je veći nego ikada. Izgleda da imamo bolji standard od Švajcarske pa naši gradjani mogu da plaćaju najskuplje gorivo u Evropi. A to nije samo problem ljudi koji voze automobile već se poskupljenje goriva odražava i na druge stvari, kao što su životne namirnice, struja i tako dalje. Na kraju najavljeno povećanje plate neće doneti ništa i neće uticati na životni standard“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.