U trendu

SSP kritikovala ambasadora OEBS-a Bratua zbog blagog stava prema stanju sloboda u Srbiji

Stranka Slobode i Pravde (SSP) optužila je danas šefa Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratua da „nastavlja da se ponaša kao ambasador Vučićeve Srbije u OEBS-u“.

Bratu je rekao juče za Insajder da u Srbiji postoji politička volja da se napreduje u slobodi medija i poveća bezbednost novinara, i da ona „nije crna ovca evropske porodice“, ali da stanje „nije dobro“ i da u toj oblasti mora još mnogo da se radi.

SSP podseća da je za stanje ljudskih prava i sloboda u Srbiji Fridom Haus (Freedom House) pre samo tri dana u svom izveštaju naveo da je Srbija zemlja koja se nalazi između Avganistana i Mjanmara na skali dramatičnog pada sloboda u poslednjih 10 godina, u kojoj je Srpska napredna stranka konstantno erodirala politička prava i građanske slobode, pritiskala nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije građanskog društva.

SSP traži da se razjasni da li Bratu govori u svoje lično ime ili je OEBS došao do novih podataka koje ambasador prenosi.

Stranka navodi da je Bratu postao poznat javnosti kada je pred poslednje izbore 2022. godine „poredio i gotovo izjednačio izborne uslove u Norveškog i Srbiji“ i kada je na kritike opozicije rekao da se i u Norveškoj ljudi žale na tok izbora. Dodaje da je misija OEBS-a jasno rekla da su izborni uslovi u Srbiji daleko od zadovoljavajućih i da izbori nisu bili ni blizu fer, ni ravnopravni, niti pošteni.

„Stoga očekujemo razjašnjenje da li gospodin Bratu govori u svoje lično ime koristeći za partikularno delovanje ambasadorsku funkciju u tako ozbiljnoj organizaciji kao što je OEBS, ili je OEBS u poslednja 72 sata došao do novih podataka koje je plasirao gospodin Bratu? Ukoliko jeste, očekujemo da budu objavljeni i objašnjeni građanima Srbije“, navodi se u saopštenju SSP-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.