U trendu

Šta se dešavalo uoči sednice SB UN o Kosmetu?

Karel van Osterom, stalni predstavnik Holandije, nestalne članice SB UN, pročitao je, nekoliko minuta pre početka sednice, saopštenje o Kosovu.

Saopštenje je potpisalo osam bivših, sadašnjih i dolazećih članica SB UN iz Evropske unije, u kojem je izneta tvrdnja da je formiranje kosovske vojske „suvereno pravo Prištine“.

Van Osterom je zajedničko saopštenje Belgije, Francuske, Nemačke, Italije, Holandije, Poljske, Švedske i Ujedinjenog Kraljevstva – EU8 – objavio i na Tviteru.

„Želeli bismo da podvučemo da je sveobuhvatni i pravno obavezujući sporazum o normalizaciji od ključne važnosti za napredovanje Srbije i Kosova na njihovim evropskim putevima. Početak procesa tranzicije Kosovskih bezbednosnih snaga je suvereno pravo Kosova. Svesni smo njegove posvećenosti na postepenom transformisanju sopstvenih bezbednosnih snaga, u bliskoj koordinaciji sa NATO i njegovim partnerima“, navodi se u saopštenju.

U njemu EU8 „pozivaju kosovske vlasti da tranziciju Kosovskih bezbednosnih snaga u narednih deset godina učine transparentnim i inkluzivnim procesom koji povezuje sve zajednice i da izbegnu bilo kakav štetni uticaj na dijalog Beograda i Prištine“.

„Takođe naglašavamo potrebu zadržavanja postojećih aranžmana sa KFOR koji se tiču razmeštanja Kosovskih bezbednosnih snaga na severu zemlje. Skoro dve decenije nakon usvajanja Rezolucije 1244 i deset godina nakon kosovskog proglašenja nezavisnosti, pred Beogradom i Prištinom je i dalje da se dogovore oko mnogih aspekata njihovog budućeg odnosa u okvirima sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji“, piše u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju SB UN takođe pomenuo da je saopštenje ovih zemalja stiglo neposredno pre početka sednice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.