U trendu

Stamatović: Patrijaršija da se vrati u Peć, umesto što SPC prati Vučića

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije Milan Stamatović izjavio je danas da još jednom apeluje na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da sedište Patrijaršije vrati u Peć i time pošalje poruku da neće dozvoliti trgovinu Kosovom i Metohijom.

Stamatović je u pisanoj izjavi naveo da SPC treba da prestane da prati predsednika Srbije Aleksandra Vučić koji je narod poveo u „živi pesak“ i da „svoje središte vrati u svoje istorijsko sedište, u hramove Pećke parijaršije“.

On je rekao da druga etapa dijaloga o Kosovu, u koji se uključuju i pojedini naučnici, javne institucije i deo vladika SPC, ne predstavlja ništa drugo nego „‘smokvin list’ velikog vodje'“.

Dodao je da je taj dijalog „pribavljanje alibija za legalizaciju već donete Vučićeve odluke da potpiše obavezujući sporazum sa Kosovom i odrekne se 17 odsto teritorije Srbije a da, istovremeno, izbegavajući formalno priznanje jedine NATO države u Evropi izigrava lažnog srpskog junačinu pred sludjenim gradjanima Srbije“.

Prema Stamatovićevim rečima, Vučićeva tvrdnja da želi da čuje drugačija mišljenja i predloge samo su zavaravanje javnosti i prikrivanje istine od sopstvenog naroda kome ne želi otvoreno da kaže da EU od Srbije zahteva „amputaciju Kosova iz srpskog identiteta“, zarad neizvesnog članstva u Evropskoj uniji (EU).

Stamatović je ponovio da Vučić ima obavezu da pita narod na referendumu da li su za odricanje od dela teritorije Srbije radi, ne tako izglednog, ulaska u EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.