U trendu

Stamatović pozvao pravosudje da procesuira Vučića zbog najave predaje Kosova

Predsednik Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović pozvao je danas nadležne pravosudne institucije da odmah pokrenu zakonske radnje protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog toga što je, kako smatra, najavio predaju Kosova i zbog toga što otvoreno širi paniku i defetizam.

U saopštenju, Stamatović je naveo i da je Vučić u izjavama proteklog vikenda gradjane Srbije koji preferiraju zamrznuti konflikt na Kosovu od pravnoobavezujućeg sporazuma optužio da su za rat i nazvao ih „kretenima“ i „rušiteljima sopstvene zemlje i njene budućnosti“.

Stamatović je podsetio da predsednik Republike ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost za izraženo mišljenje u vršenju svoje funkcije, ali da ga ne štiti imunitet ako je zatečen u izvršenju krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora u trajanju dužem od pet godina i da, u tom slučaju, može biti pritvoren i bez odobrenja skupštine.

„Ovde je reč upravo o tome. Bivši ratni huškač koji je devedesetih pretio odmazdom ‘sto za jednoga’, juče je, dan uoči 105. godišnjice pobedonosne Bregalničke bitke posle koje su oslobodjeni Stara i Južna Srbija, u svojstvu predsednika Republike, protivno Ustavu, obelodanio da Kosovo nije deo Srbije čak ni kao autonomija, iz čega zaključujemo da je on sa nekim već dogovorio i ugovorio odricanje od 17 odsto naše teritorije“, naveo je on.

Stamatović je dodao da je Vučić izrekao i „notornu laž“ da su gradjani Srbije 1999. godine učestvovali u oružanom sukobu i da moraju da plate cenu poraza.

„Iako je 1999. bio ministar propagande u espeesovsko-radikalsko-julovskoj vladi, Vučić je izrekao još jednu suludu notornu laž, da su gradjani Srbije 1999. ‘učestvovali u oružanom sukobu, pa zbog poraza u njemu moramo da plaćamo cenu’, iako je bila reč o klasičnoj NATO agresiji na jednu zemlju koja je pokušavala da odbrani svoj suverenitet“, rekao je on i dodao da je ponosan što ga jedan takav „veleizdajnik“, zbog učešća u formiranju Saveza za Srbiju, „golootočkim rečnikom, naziva ‘bandom’ i ‘secikesom'“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.