U trendu

Stamatović: Vučić prekršio Ustav jer vodi unutrašnju i spoljnu politiku Srbije

Predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović ocenio je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prekršio Ustav jer je van svoje nadležnosti ušao u razgovore o „dugoročnim odnosima Srba i Albanaca“, što se može tumačiti, kako je naveo, kao pristanak da se razgovara o nekom statusu Kosova van Srbije i o prekidanju posebnih veza Srbije i Rusije.

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, sastali su se u četvrtak 31. avgusta u Briselu da uz posredovanje Evropske unije nastave razgovore o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Stamatović je naveo da je Vlada Srbije ta koja prema Ustavu utvrdjuje i vodi unutrašnju i spoljnu politiku Srbije, a ne predsednik Srbije i dodao da je Vučić „dodvoravajući“ se (Federiki) Mogerini i (Hašimu) Tačiju uradio ono što nije u njegovoj nadležnosti, a to je ulazak u razgovore o „dugoročnim odnosima Srba i Albanaca“.

„Ti razgovori se obzirom na poruke koje su stigle iz tri baltičke zemlje članice EU i Poljske, ne može tumačiti nikako drugačije nego kao pristanak da se razgovara o nekom statusu Kosova izvan Srbije, kao i o prekidanju posebnih veza naše zemlje sa Rusijom“, naveo je Stamatović.

Dodao je da je „Vučić pristao da do 17. oktobra ukine pravosudni sistem Srbije na Kosovu i protivustavno i izvan svakog mandata gradjana Srbije pristao da razgovara i o ‘okončanja dijaloga završnim sporazumom'“.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je nakon sastanka u četvrtak da dijalog sa Srbijom ulazi u novu fazu i da će o konačnom sporazumu, kada bude dogovoren, biti organizovano referendumsko izjašnjavanje. On je tokom boravka u Briselu izjavio za Radio Kosovu da je ostalo mnogo otvorenih pitanja, ali se ne može pregovarati do beskonačnosti, a proces dijaloga treba jednom i za svagda zaključiti.

Stamatović je ocenio da „okončanje dijaloga završnim sporazumom“ može da znači „potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma s NATO državom Kosovo“.

Predsednik Zdrave Srbije je dodao da „predsednik Vučić i dalje ne govori gradjanima Srbije ‘surovu’ istinu, a to je da će Srbija nekada možda ući u EU ali tek ako se prethodno odrekne Kosova i Metohije i okrene puščane cevi prema bratskoj Rusiji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.