Stefanović: Zbog blokade puta situaciju na Kosovu pratimo iz minuta u minut

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji u bezbednosnom smislu složena, a da se zbog Albanaca koji su blokirali put za selo Banje situacija mora pratiti iz minuta u minut.

Stefanović je potvrdio da su put blokirali veterani OVK kamionima i drugim vozilima.

„Oni su putem lokalnih medija, glasila, interneta pozvali i stanovništvo i bivše borce OVK da se okupe na tom putu i da sa nekoliko kamiona, putničkim vozilima, nekim gomilama materijala koje su tu istovarili faktički bloiraju put i spreče predsednika da dodje u naselje Banje“, rekao je Stefanović za RTS.

On je dodao da se situacija na Kosovu usložnjava i da su obaveštajcima prijavljeni rafali, što je „signal i poruka Srbima da tu nisu dobrodošli“.

„Tu je sa na ispitu i Kejfor i KPS koji su dužni da obezbede normalnu postu. Oni se nalaze u neposrednoj pratnji predsednika zato što to jeste njihov posao. Videćemo koliko će biti profesionalni što se tiče ove situacije i koliko prištinske vlasti stoje direktno iza ovakve organizacije dogadjaja“, rekao je Stefanović.

Veterani OVK blokirali su jutros put kod mesta Trnava koji vodi ka selu Banje u blizini Drenice, kako bi sprečili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti to multietničko mesto.

Na putu su gradjevinske mašine i okupljeni Albanci koji su odlučni da spreče Vučića da ode u Banje, gde ima oko 300 srpskih kuća. Prema informacijama sa terena čuju se i povremeni rafali.

Vučić danas nastavlja posetu Kosovu uručivanjem donacije Kliničko bolničkim centrima u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, a potom će obići radove na izgradnji naselja „Sunčane doline“ u Zvečanu.

Planirano je da oko 10 sati Vučić bude u selu Banje u opštini Srbica, a u podne će se sa gradskog trga u Kosovskoj Mitrovici obratiti gradjanima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.