U trendu

Stojanović: Pajtić stvara lažnu sliku da nismo jedinstveni o Kosovu i Unesku

Funkcioner Srpske liste i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović kritikovao je danas predsednika opozicione Demokratske stranke Bojana Pajtića ocenivši da je u „svet poslao lažnu sliku da srpski narod nije složan“ u borbi za očuvanje svetinja na Kosovu.

„Srpski narod i institucije su proteklih sedmica pokazali divljenja vredno jedinstvo okupljajući sve snage i resurse u odbrani onoga što nam je najvrednije, a to su naš identitet, koreni i kulturna baština na Kosovu i Metohiji, i pravo čudo je da sloga koju naš narod ima oko jedne ovako važne teme može ikome da smeta“, navodi se u izjavi Stojanovića dostavljenoj agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, Pajtić je danas u političkom neukusu otišao korak dalje nego što je iko mogao da očekuje, optuživši Vladu Srbije i njene predstavnike za pokušaj političkog profitiranja  na temi borbe protiv prijema Kosova u Unesko, iako ta svenarodna, nacionalna kampanja nijednog trenutka nije imala stranačke boje.

Pajtić je ranije danas ocenio da vlast u Srbiji pravi farsu od svojih diplomatskih napora da spreči članstvo Kosova u Unesko iako zna da Priština nema dvotrećinsku većinu glasova, potrebnu za ulazak u tu organizaciju UN.

Pajtić je u saopštenju ocenio da se pitanje Kosova „danas zloupotrebljava u svrhe dizanja rejtinga Aleksandra Vučića“ i radi skretanja pažnje gradjana sa „potpunog ekonomskog kolapsa izazvanog epskim razmerama nesposobnosti naprednjačke garniture“.

Stojanović je ocenio da je „sramno to što gospodin Pajtić nije mogao da se suzdrži makar nekoliko dana do izjašnjavanja Generalne konferencije Uneska, već je morao da u svet pošalje lažnu sliku da srpski narod nije složan u borbi za odbranu naših svetinja“.

„Podsećam da nam je vlada koju je predvodila njegova stranka u nasleđe ostavila katastrofalne sporazume o diplomama, tablicama, integrisanim prelazima, kao i da je pristala na slabljenje uloge UNMIK-a na Kosovu i Metohiji, čime su naši nacionalni interesi pretrpeli nesagledivu štetu“, naveo je Stojanović.

U Parizu je u toku sednica Generalne skupštine Unesko na kojoj će se glasati o eventualnom članstvu Kosova u toj organizaciji. Vlada Srbije žestoko se protivi članstvu Kosova u Unesko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.