Strani mediji o Haradinajevoj ostavci

Više stranih medija izvestilo je o ostavci kosovskog premijera Ramuša Haradinaja kao i da je podneo neopozivu ostavku nakon što ga je sud u Hagu pozvao na saslušanje kao osumnjičenog.

BBC podseća da je Haradinaj bio „pobunjenički komandir“ tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine, i prenosi Haradinajevu izjavu da je imao izbor da li će se pred sudom pojaviti kao premijer ili kao građanin.

Prenose i da je Haradinaj demantovao optužbe za koje ga Hag tereti, dodajući i da je već dva puta oslobođen optužbi.

BBC navodi da će, prema rečima Haradinaja, saslušanje biti održano iduće nedelje.

Britanski servis podseća i da je specijalni Sud za zločine Oslobodilačke vojske Kosova formiran 2015. godine uz podršku Evropske unije i da će istraživati ratne zločine protiv etničkih manjina i političkih protivnika na teritoriji Kosova i Metohije.

O Haradinajevoj ostavci izvestili su i francuski mediji, a „Frans 24“, je objavio tekst u čijem naslovu Haradinaja naziva po njegovom ratnom imenu – Rambo.

Tamošnji mediji prenose da je Karla Del Ponte svojevremeno nazivala Haradinaja „gangsterom u uniformi“.

Pored ostavke, mediji su se bavili i Haradinajevom prošlošću i navode da se on pre premijerske dužnosti bavio građevinom, a radio je kao izbacivač i trener borilačkih veština.

Kineska Sinhua izvestila je o Haradinajevoj ostavci pozivajući se na izveštaje RTS-a.

Vest o Haradinajevoj ostavci prenose agencije Rojters, AP, kao i turska televizija „Dejli Sabah“, agencija Anadolija, „Njujork tajms“ i drugi.

Mediji podsećaju da je Haradinaj već dva puta oslobođen optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv nealbanskih manjina na teritoriji KiM u toku sukoba krajem 90-ih godina, te da je hapšen 2017. godine u Francuskoj po srpskoj poternici, ali da je oslobođen u junu te godine.

(Tanjug)

6 komentara
 1. Ljuba

  Da li je stvarno nemoguće shvatiti da je ovo jedna velika farsa Amerike???? Sve je zamišljeno i organizovano da Haradinaj dobije još veću podršku šiptara za nastavak otcepljenja! Tvrdim, NIKADA, ama baš NIKADA Haradinaj neće biti osuđen za zločine koje je učinio Srbima, Amerikanci su zamislili da ga iz ovoga izvuku mnogo jačeg i čvrćšeg u posluz osamostaljenja Kosova.

 2. Anonimni

  DA ! Aleksandar Vučić nazvao „političkim trikom“ odluku kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da podnese ostavku zbog poziva na ispitivanje u sudu u Hagu koji istražuje zločine počinjene protiv Srba tokom i posle rata vođenog 1998. i 1999. godine, Haradinajeva ostavka osmišljena kako bi se obezbedila podrška biračkog tela. ### IMA LEKA, KUPIŠ za „KEŠ“ , Kosovo i Metohiju , SVE JE „na prodaju“ , PARE DAJTE „SRPSKI TAKUINI “ ILUZIJA JE “ LJUKAV KO LJISIC“ , samo KRIMINALCI imaju PUNO „KEŠA“ …., “ POMOZI BOŽE SRBIJI! POMOZ BOŽE SRBIMA , MA GDE BILI! ####

 3. Anonimni

  Dok im je trebao oni su ga spasavali südamerikanischen. Sada kada je postao neposlusan, prepustice ga suz da bi ga ili zaplasili ili uklonili.

 4. Anonimni

  cika Vucic dolazi do cilja-shiptarima predat kosovo i tu misija zavrsava,,povlacenje u pariz……

 5. Adolf

  Tako je.Sve je to unapred izrežirano od stranih država i naših poltrona.

 6. Milan

  Sprema se ukidanje taksi, mastavak „pregovora“ i konačna izdaja Kosova i Metohije.

Napišite komentar