U trendu

Sud u Hagu: Tači iz humanitarnih razloga pušten u posetu porodici na Kosovu pod nadzorom

Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija (Hashim Thaci) iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.

Tači je optužen za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine.

Predstavnica suda Angela Grip (Griep) izjavila je za Betu da je raspravno veće „iz uverljivih humanitarnih razloga“ odobrilo Tačiju da „kao pritvorenik poseti Kosovo i obiđe porodicu“.

Tokom boravka u Prištini, Tači će biti u „pritvoru Specijalizovanih veća Kosova“, kako se sud zvanično zove, uz nadzor Euleksa i policije Kosova, precizirala je Angela Grip.

Prištinski mediji javili su da je Tači stigao u posetu bolesnoj majci, kao i da je porodična kuća pod jakim policijskim obezbeđenjem.

Sud za zločine boraca OVK u Hagu do sada je u slične humanitarne posete puštao vođu veterana OVK Hisnija Gucatija (Hysni), osuđenog na četiri godine zatvora zbog ometanja pravosudnog postupka i zastrašivanja svedoka.

Te posete su trajale nekoliko dana.

Suđenje Tačiju i saoptuženima Kadriju Veseljiju (Veseli), Redžepu Seljimiju (Rexhep Selimi) i Jakupu Krasnićiju (Krasniqi) počelo je 3. aprila.

Oni su u pritvoru u Sheveningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni u Prištini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.