U trendu

Sudija Majić: Opstanak Dolovac i Stefanovića zavisi isključivo od političke podrške

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić izjavio je danas da opstanak Zagorke Dolovac i Nenada Stefanovića na čelu Republičkog i beogradskog Višeg javnog tužilaštva zavisi isključivo od političke podrške aktuelne vlasti.

Majić je agenciji Beta rekao da ako politička moć shvati da im Dolovac i Stefanović predstavljaju problem, oni će biti smenjeni.

„Dolovac i Stefanović se nalaze na čelnim pozicijama u tužilaštvu samo zahvaljujući političkoj podršci koju imaju od aktuelne vlasti. Ukoliko politička moć u jednom trenutku shvati da su im oni postali preveliki teret, biće smenjeni, a ukoliko procene da su im Dolovac i Stefanović i dalje potrebni, oni će ostati na funkcijama“, kazao je Majić komentarišući zahteve s jučerašnjeg protesta advokata i građana da se smene Dolovac i Stefanović.

Upitan da li se može očekivati da predsednik Srbije Aleksandar Vučić traži ostavke Zagorke Dolovac i Nenada Stefanovića, Majić je rekao da ta mogućnost nije isključena.

„Odluke o tome ko će biti na čelu Republičkog ili Višeg javnog tužilašva se donose u vrhu političke moći. Ako Dolovac i Stefanović budu pravili problem političkoj poziciji Vučića, on će ih smeniti. A u stvari bilo bi dobro da na loš rad Dolovac i Stefanovića ukažu institucije kao što je Državno veće tužilaca“, naveo je sudija.

Majić je rekao da bi trebalo da se nastave protesti građana zbog lošeg stanja u pravosuđu.

„Problemi u pravosuđu su jedni od osnovnih stvari zbog kojih bi građani Srbije trebalo da se bune institucionalno i vaninstitucionalno. Borba za unormaljivanje tužilaštva i pravosuđa će još potrajati“, naglasio je sudija.

Na pitanje da li se može očekivati da se zamenice Višeg javnog tužioca Bojana Savović i Jasmina Paunović vrate u Odeljenje Višeg javnog tužilaštva za borbu protiv korupcije, Majić je rekao da je to složeno pitanje.

„Ne isključujem mogućnost da budu vraćenje u Odeljenju za borbu protiv korupcije, ali pitanje je kako bi se njihov posao odvijao u postojećem sastavu i odnosima u tužilaštvu. Ako nema poverenje između šefa tužilaštva i onih koji u njegovo ime sprovode tužilački posao, veoma je teško profesionalno raditi na predmetima. Gotovo je nemoguće da tužilac Stefanović i zamenice Savović i Paunović rade na istom predmetu u Odeljenju za borbu protiv korupcije“, ocenio je Majić.

Upitan da li će i koliko podrška koju su tužiteljke Savović i Paunović dobile od svojih kolega i građana Srbije uticati na promene u radu tužilaštava, Majić je rekao da je to proces koji počinje saznanjem da stvari više neće biti iste kao što su bile pre.

„Činjenica da su tužiteljke Savović i Paunović prve koje su izašle iz tužilaštva i javno rekle ‘što je dosta, dosta je’, sigurno će ohrabriti i druge kolege i mi ćemo u narednom periodu još više saznavati šta se dešava u tužilaštvima, što će verovatno dovesti do promena. Mislim da bi sada bilo preoptimistično, znajući koliko su duboki problemi u tužilaštvu, da se nešto brzo promeni na bolje. Tužilaštvo je okoštali mehanizam koji će se najsporije promeniti kada je reč o čitavom državnom aparatu“, zaključio je sudija Miodrag Majić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.