U trendu

Svaki drugi ambasador pakuje kofere

Diplomatska mreža Srbije u svetu u narednim mesecima trebalo bi da pretrpi opsežne kadrovske promene, jer je ambasadorima u više od 30 predstavništava istekao mandat ili su pri njegovom kraju.

Od 69 ambasada, koliko naša zemlja ima, četvorogodišnji rok službe su probili ili će istrošiti tokom 2018, diplomate u Azerbejdžanu, Albaniji, Angoli, Argentini, Australiji, Belorusiji, Brazilu, Bugarskoj, Izraelu, Indiji, Japanu, JAR, Kanadi, Kini, Kongu, Koreji, Kuvajtu, Mađarskoj, Makedoniji, Maroku, Meksiku, Mjanmaru, Rumuniji, Rusiji, Ukrajini, Tunisu, Francuskoj, Holandiji, Crnoj Gori, Češkoj i Švajcarskoj.

Ambasador u Albaniji Miroljub Zarić „potrošio“ je čak dva mandata u Tirani, jer je na ovu funkciju postavljen još 2010. godine. Među diplomatama sa najdužim stažom je i naš ambasador u Moskvi Slavenko Terzić, koji je naš predstavnik u Rusiji od 2012.

Između ostalih, mandat je istekao i Radetu Bulatoviću, koji je u Ukrajinu otišao 2013, kada i Rajko Ristić u Francusku.

Prema podacima sa sajta Ministarstva spoljnih poslova, šest naših DKP – u Velikoj Britaniji, Zambiji, Iraku, Libiji, Siriji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima – vode otpravnici poslova.

U Zambiji, naša ambasada gotovo osam godina čeka imenovanje novog šefa, a predstavništvo trenutno vodi otpravnik poslova Vladimir Odavić. „Privremeno“ rešenje, i to od otvaranja 2013, ima i naša ambasada u UAE, na čijem čelu je otpravik poslova Miloš Perišić.

Osim ambasada u kojima prvim diplomatama ističe mandat, kadrovska popunjavanja čekaju i naše filijale u Beču, Sarajevu i Adis Abebi. Ambasadori Pero Janković (Austrija), Stanimir Vukićević (BiH) i Dragan Mraović (Etiopija) nedavno su opozvani jer su istrošili mandate.

Kako prenose „Novosti“, u vrhu srpske vlasti narednih nedelja biće vođene intenzivne konsultacije kako bi se naša diplomatska mreža ne samo osvežila već i kadrovski maksimalno ojačala. Diplomatski teren posebno će biti značajan u narednim mesecima, s obzirom na izazove koji Srbiju čekaju u nastavku rešavanja kosovskog pitanja i nastavka našeg puta ka EU.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.