U trendu

Tači: Hapšenjem i deportacijom gulenista pogaženi demokratski standardi

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da su današnjim hapšenjem i deportacijom u Tursku šest turskih državljana zbog sumnje da su pripadnici organizacije Fetulaha Gulena pogaženi demokratski standardi Kosova.

„Kosovo je demokratska zemlja koja je izgradjena u skladu sa najvišim demokratskim standardima, koji iznad svega poštuju individualna prava svakog čoveka, nezavisno od etničke pripadnosti, verskih, političkih ili ideoloških ubedjenja“, naveo je Tači u izjavi novinarima povodom hapšenja i deportacije šestoro zaposlenih u Koledža Mehmet Aki na Kosovu.

Tači je kazao da je razočaran pošto relevantne institucije, zbog razloga koje tek treba razjasniti do kraja, nisu uspele da zaštite ove principe koji su povezani sa ljudskim pravima stranih državljana, koji žive i rade na Kosovu.

„Nadležni organi su me obavestili nakon dogadjaja, da je šest državljana danas deportovano u Tursku uz obrazloženje da nisu imali dozvolu za boravak na Kosovu. Mi sada treba da pojasnimo razloge koji su doveli do deportacije ovih turskih gradjana u Tursku“, kazao je Tači.

Dodao je da niko ne sme da se proganja, cenzuriše ili deportuje zbog drugačijih uverenja ili ideologije.

„Želim da uverim gradjane Republike Kosovo i sve strane državljane koji žive i rade na Kosovu, da Kosovo po svaku cenu štititi njegove ustavne vrednosti, koje iznad svega ostalog obezbedjuju svakom pojedincu da bez straha izrazi identitet, uverenje, kulturu, ideologiju, mišljenje i slobodu reč“, naveo je Tači.

Prištinski mediji su danas javljali da iza hapšenja i deportacije šest turskih državljana stoji predsednik Kosova Hašim Tači.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.