U trendu

Tači: Kosovo drži svoju reč za razliku od medjunarodne zajednice

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da Kosovo za razliku od medjunarodne zajednice drži svoju reč i ispunjava obaveze što se vidi na primeru fomrmiranja Specijalnog suda koji će suditi samo Albancima.

Odluka o formiranju Specijalnog suda za ratne zločina bila je „potreba medjunarodne zajednice“ čiji predstavnici Kosovu i pored obećanja nisu pomogli da se ubrazaju procesi vizne liberalizacije, uspostavljanja Oružanih snaga i priznanja kosovske državnosti, rekao je Tači.

„Kosovo je održalo svoju reč, uspostavilo je sudove, a medjunarodna zajednica nije ostvarila nijedno od svojih obećanja“, kazao je Tači na skupu „Percepcija javnog mnjenja o radu i mandatu Specijalnog suda za Kosovo“, prenosi KiM radio.

Tači je rekao da je Specijalni sud za ratne zločine „monoetnički“ i da je zbog toga više od 50 odsto gradjana spremno da protestuje.

U sudu će kako je dodao biti procesuirani predmeti navedeni u izveštaju Saveta Evrope iz 2012. godine Dika Martija a odnose se na pripadnike OVK.

„Sribi imaju potpuno poverenje u sud jer su informisani da nijedan Srbin neće biti izručen. Tako da ne možemo da izbegnemo činjenicu da je to monoetnički sud“, rekao je Tači i dodao da je više od 50 odsto gradjana spremno da protestuje zato što će sud suditi samo Albancima.

Prema Tačijevim rečima, u tom sudu „neće biti sudjeno za nijedan od 400 masakra koje je srpska država počinila, ni za 25.000 silovanja na Kosovu kao ni za jedan slučaj od preko 12.000 ubijenih i 2.500 nestalih albanske nacionalnosti“.

„Sud neće raditi na zločinima Srba na Kosovu, to je ono što znamo i to je tačno“, rekao je Tači i dodao da je kao predsednik posvećen istini i pomirenju.

„Specijalni sud biće samo kap pravde u moru nepravde koja se dogadja na Kosovu, rekao je kosovski predsednik i ponovio da je borba OVK bila pravedna.

Kosovski mediji naveli su da je britanski ambasador Rori O Konel napustio skup u trenutku kada je Tači kritikovao medjunarodnu zajednicu, ali je potom iz Ambasade na njihovo pitanje stiglo saopštenje da je to učinio zbog ranije preuzetih obaveza.

Izveštaj „Percepcija javnog mnjenja o radu i mandatu Specijalnog suda za Kosovo“, koji je danas predstavljen u Prištini izradjen je na osnovu istraživanja CPT, Integra, Imunity watch i PAX.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.